Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zaključak koordinatora UN-a u Ukrajini: 'Ovaj rat neće imati pobjednika'

'U malo više od tri mjeseca, gotovo 14 milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova'

Rat u Ukrajini “neće imati pobjednika”, ocijenio je u petak koordinator UN-a u zemlji, 100. dana ruske invazije. “Ovaj rat nema i neće imati pobjednika”, ustvrdio je Amin Awad u priopćenju.”Trebamo mir. Rat mora prestati”, dodao je, u trenutku kada su pregovori između Kijeva i Moskve na mrtvoj točki već tjednima.

Awad je izrazio zabrinutost zbog “velike cijene” koju plaća civilno stanovništvo, upozorivši na “uništenje, razaranja u gradovima i selima”, kao i na “izgubljene živote, kuće, radna mjesta i perspektive”.

Izbjeglička kriza ‘bez presedana’

Glavni cilj Moskve u Ukrajini zadnjih su tjedana istok i jug zemlje koji bi mogla anektirati. “Situacija na istoku je zaista teška”, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za Newsmax, dodajući da svaki dan u borbama pogine 60 do 100 vojnika, a 500 ih bude ozlijeđeno.

“U malo više od tri mjeseca, gotovo 14 milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova, većinom žene i djeca”, istaknuo je Awad, ocijenivši da je to “bez presedana u povijesti”.