Politika & Kriminal

Žalac ide u istražni zatvor na mjesec dana

Osim HDZ-ove bivše ministrice, u istražni će zatvor i njeni suosumnjičenici u aferi Softver

11.11.2021., Zagreb - Po nalogu Ureda europske javne tuziteljice (EPPO), policija je u Vinkovcima uhitila bivsu ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijelu Zalac. U istoj akciji u Zagrebu je uhicen aktualni ravnatelj Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, a na podrucju Splita poduzetnici Marko Jukic, vlasnik informaticke tvrtke Ampelos, kojoj je 2018. na temelju natjecaja dodijeljen posao izrade softvera tezak 16,24 milijuna kuna, te Mladen Simunac, vlasnik tvrtke Micro projekt i prijatelj Gabrijele Zalac. Cetvero osumnjicenih u aferi Softver prepraceno je pred suca istrage zagrebackog Zupanijskog suda po nalogu EPPO uz prijedlog odredjivanje istraznog zatvora protiv svih okrivljenika.
FOTO: PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu sudac istrage upravo je odredio istražni zatvor za bivšu HDZ-ovu ministricu Gabrijelu Žalac. Osim Žalac, u istražni će zatvor na mjesec dana i njeni suosumnjičenici u aferi Softver.

Sud je odlučio da Žalac mora ostati u istražnom zatvoru dok ne budu ispitani svi svjedoci, a kako Telegram doznaje, ukupno ih je 47. Ispitivanje svjedoka u Remetincu će čekati i poduzetnici Mladen Šimunac i Marko Jukić.

I ravnatelj SAFU ostaje u istražnom zatvoru

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ostaje u istražnom zatvoru kako ne bi ponovio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret. Naime, još je uvijek ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), a sumnja se da je zlorabio svoju poziciju na njenom čelu.

Danas je u 15 sati počelo sudsko ročište na kojem se odlučivalo o zahtjevu EU tužitelja da se Žalac i suokrivljenima odredi istražni zatvor. Da će istražni zatvor biti tražen bilo je jasno već jučer jer ni ona niti ostali osumnjičenici nakon ispitivanja u sjedištu tužiteljstva nisu pušteni na slobodu.

Telegram je otkrio aferu još 2019.

Podsjetimo, po nalogu europskog tužiteljstva (EPPO) jučer su uhićeni bivša ministrica Žalac, ravnatelj SAFU Petric, te dvojica poduzetnika Mladen Šimunac i Marko Jukić zbog sumnji da su sudjelovali u aferi s preplaćenim softverom za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Softver je plaćen gotovo 13 milijuna kuna iako je stvarno bio vrijedan tek 2,9 milijuna kuna, s PDV-om. Aferu je još u srpnju 2019. otkrio Telegram, a sada je europsko tužiteljstvo pokrenulo postupak protiv njezinih aktera.

Šteta za EU i RH od 1,8 milijuna eura

Gabrijela Žalac službeno je osumnjičena za zlouporabu položaja i ovlasti, te trgovanje utjecajem; Petrica se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, dok su Šimunac i Jukić osumnjičeni za poticanje, odnosno pomaganje u tim zlouporabama. “Financijskim interesima Europske unije i Republike Hrvatske nanesena šteta u ukupnom iznosu od 1.8 milijuna eura”, potvrđeno je iz EPPO-a.

Potvrđeno je i da je istraga otvorena nakon suradnje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF), hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu