Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pacijent s koronom preko balkona pobjegao iz Zarazne pa umro idući dan. Počeli su stizati novi detalji

Pacijent je u jednom trenutku samo skinuo masku, izvadio kanilu i odšetao kroz balkonska vrata

25.02.2020., Zagreb - Pet osoba nalazi se u izolaciji na Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljevic". Izolirane osobe nisu bile medjusobno povezane. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Pacijent zaražen koronavirusom, koji je nakon bijega iz Klinike dr. Fran Mihaljević preminuo u domu svoje majke, iz bolnice je navodno pobjegao nakon što mu je priopćeno da mora na respirator. Ta informacija navodno je u njemu izazvala strah zbog kojeg je odlučio napustiti odjel, piše Jutarnji list pozivajući se na bolničke izvore.

Riječ je o 53-godišnjaku koji je inače bio aktivan sportaš i trener Aikida, te nije poznato gdje se konkretno zarazio. O tome kako je završio u bolnici i kakav je bio tijek njegovog liječenja oglasili su se i iz same Klinike. Navode kako je hospitaliziran 18. listopada nakon što je primljen na hitnoj te nakon što su mu rendgenom snimljena pluća.

Što se događalo u Klinici

“Pacijent je upućen na odjel u izolacijsku jedinicu u pratnji medicinske sestre s postavljenim kisikom gdje dolazi u 15:30. Na odjelu su mu ponovno izmjerene vitalne funkcije, učinjene ordinirane pretrage, postavljena intravenska kanila te je pacijent postavljen na monitor zbog daljnjeg praćenja vitalnih funkcija. Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16:10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu”, opisuju iz Klinike.

No, Jutarnji iz bolničkih krugova doznaje još detalja pa tako navode kako je 53-godišnjak skinuo masku s kisikom, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata na sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje.

Iz Klinike navode i kako su ga po odlasku zvali na mobitel. “Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku. Nakon toga obaviještena je nadležna policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu”, opisali su iz Klinike.

Novi poziv u pomoć

Nakon odlaska iz bolnice 53-godišnjak je otišao kod svoje majke u Hoto Ville odakle je dan kasnije ponovno pozvana pomoć. Za vrijeme intervencije majka preminulog je djelatnicima hitne pomoći rekla da je bio covid pozitivan i da je pobjegao iz bolnice nakon čega je policija pokrenula potragu.

Liječnici su odmah započeli reanimaciju koja je trajala 35 minuta, no muškarcu nije bilo spasa. Policija je potvrdila je da su reagirali na dojavu bolnice o samovoljnom udaljenju pacijenta koji je ranije bio spojen na kisik, ali je u trenutku pronalaska, unutar 24 sata, osoba umrla “u privatnom prostoru na području Samobora”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više