Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Zašto cijeli svijet vjeruje u Zelenskog

Ljudi koji su ukrajinskog predsjednika ismijavali, danas imaju potrebu javno reći: 'Pogriješili smo'

Smatralo se da je njegova pobjeda samo srednji prst koji nabujala rijeka protestnih birača pokazuje korumpiranoj državi. Danas - dvije godine kasnije - dok se Putinova armija sociopatski iživljava nad ukrajinskim stanovništvom, Zelenskoga kod kuće zovu Kapetan Ukrajina

Kakav bi predsjednik bio njegov protukandidat Volodimir Zelenski gatao je u kampanji za ukrajinske predsjedničke izbore 2019. godine tadašnji predsjednik države Petro Porošenko. Zelenski bi, rekao je, bio ”slab, submisivan, mekušan, hihotav, neiskusan, nemoćan, ideološki amorfan i politički nesiguran”. Zar to želimo? – grmio je pred biračima Porošenko, vlasnik nekoliko velikih kompanija i jedan od ukrajinskih oligarha s Forbesove liste svjetskih milijardera.

Nije, međutim, ispalo kako je on želio. Zelenski ga je u drugom krugu dobio sa 73 posto glasova naprema 25 posto, a više manje svi svjetski komentatori dočekali su tu premoćnu trostruku pobjedu s konstatacijom da bi predviđanja kako će Zelenski odigrati svoju rolu na čelu države bila vrlo sklizak teren.

Od ‘Vica ukrajinskih izbora’ do ‘Kapetana Ukrajina’

Visoka razina opreza pa čak i predrasuda prema ”komedijašu” i ”klaunu” Zelenskom emanirala je čak i iz najuglednijih medija. Inače uravnotežena predizborna analiza globalnog news kanala Politico bila je ipak naslovljena sa ”Vic ukrajinskih izbora”, a New York Times je ususret izbornom finalu objavio tekst ”Nije vic, ukrajinski TV komičar pobijedio u prvom krugu”.

Riječi šala, šega, zezancija, komedija, laganica, sa sviju su strana ukalupile Zelenskog, koga se doživljavalo samo kao glumca lakih komada, nevještoga u bilo čemu osim u nasmijavanju prostodušne publike. Smatralo se da je njegova pobjeda samo srednji prst koji nabujala rijeka protestnih birača pokazuje korumpiranoj državi. Danas – dvije godine kasnije – dok se Putinova armija sociopatski iživljava nad ukrajinskim stanovništvom, Zelenskoga kod kuće zovu Kapetan Ukrajina.

‘Samo slijepac ne vidi čime je to ukrajinski predsjednik stekao slavu’

Da se mogu provoditi ankete o popularnosti dok ruske bombe padaju na rodilišta, sirotišta i izbjegličke kolone žena i djece, Zelenski bi valjda dobio preko 90 posto, a mnogi Ukrajinci koji sada sami ističu da 2019. godine nisu glasali za njega, imaju potrebu javno reći da je to bila greška. Nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu, Washington Post je objavio autorski tekst koji im je iz izbjeglištva poslala novinarka i urednica istraživačkih projekata u listu Kyiv Independent Anna Myroniuk. Autorica priznaje da je pogriješila u procjeni da će Zelenski biti nikakav predsjednik i zato mu nije dala glas.

”Drago mi je da je Zelenski dokazao skepticima, uključujući i mene, da smo bili u krivu”, kaže Anne Myroniuk. ”To kako on brani Ukrajinu zaslužuje sve pohvale. Njegova hrabrost je inspirativna. Nadam se da će izdržati”. To isto čuli smo i mi od više Ukrajinaca koji žive u Zagrebu. Samo slijepac ne vidi čime je to ukrajinski predsjednik stekao slavu ne samo kod kuće, nego i u svjetskoj javnosti, jer razloge, berem instinktivno, osjeća svatko.

‘Zelenski pokazuje i emocije i odlučnost. To dvoje je, čini se, glavno’

Prvo, odbio je da ga se skloni negdje na sigurno, u inozemstvo i ostao je u ovim strašnim vremenima sa svojim narodom, kao i njegova porodica, žena i djeca. Barem je djecu mogao negdje poslati, to mu nitko ne bi zamjerio. Ali nije. Dok Putinovi komandosi snuju kako će ga likvidirati i postaviti marionetsku vlast, on pomireno prihvaća činjenicu da, kao i svatko u Ukrajini, i on može biti ubijen. Drugo, Zelenski djeluje iskreno, normalno i autentično, kao netko kome je savjest savršeno mirna jer se predano bori za ispravan cilj. Mirna savjest daje čovjeku nevjerojatnu snagu.

Za razliku od Putina, koji svoje propagandne i prijeteće videe snima u besprijekornim odijelima i kravatama, sam kao zli totem, okružen insignijama državnog statusa i moći, Zelenski poruke svojim građanima, svjetskim političarima i prisilno unovačenim ruskim vojnicima šalje s prašnjave ceste okružene ruševinama. U zelenom džemperu s kojim je već srastao, grli svog ministra obrane. Nekidan je namignuo svojim borcima s porukom da će svi zajedno nadigrati Putina i osloboditi svoju zemlju. Ukratko, Zelenski pokazuje i emocije i odlučnost. To dvoje je, čini se, glavno.

‘Ukrajinska zemlja natapa se suzama njenog naroda’

I treće, sva obraćanja Zelenskog iz sravnjenog Kijeva su kratka, jasno ciljana i motivirajuća. Uvijek je ključni naglasak isti, da on i ukrajinski građani neće podviti rep ni pred najgorim zvjerstvima Putinovog stroja koji njihovu domovinu već četvrti tjedan pretvara u spaljenu zemlju.

U intervjuu koji je 2019. dao francuskom filozofu Bernardu Henriju Lévyju, novi predsjednik Zelenski je Putina, tada već okupatora Krima, opisao kao figuru ”od mramora”, koja ima ledene oči, lišene bilo kakvog izražaja. Sada gledamo kako zbog leda u Putinovom očima suze prolijevaju oči stotina tisuća ukrajinskih izbjeglica koji su rusku agresiju dočekali u nevjerici kao, uostalom, i sam Zelenski.

Pred kamerama svjetskih televizija, ukrajinska zemlja natapa se suzama njenog naroda. Još nismo vidjeli da plače samo predsjednika-glumca kome je posao da na sceni umije pustiti suze, jer Kapetan Ukrajina ispao je ni slab, ni submisivan, ni nesiguran. Sreća da je Porošenko tako katastrofalno podcijenio njegov karakter, a da birači srećom nisu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više