Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zašto je bitno papino imenovanje šest žena u Vatikanski ekonomski savjet

Tijekom proteklog petogodišnjeg mandata u tom vijeću nije bilo niti jedne žene

Papa Franjo ponovno je napravio povijesni iskorak: u Vatikanski ekonomski savjet ili Vijeće za gospodarstvo imenovao je odjednom čak šest žena. To vijeće osnovano je 2014. i ima zadaću nadzirati rad administrativnih i financijskih struktura te dikaterije Rimske kurije, ustanovama povezanim sa Svetom Stolicom i Vatikanskom državom.

Savjet je osnovao papa Franjo apostolskim pismom “Fidelis dispensator et Prudens” (“Vjeran i razborit administrator”), koji je stvorio novu koordinacijsku agenciju za gospodarske i administrativne poslove Svete Stolice i Vatikanske gradske države. Vijeće broji 15 članova, osam je kardinala i biskupa koji odražavaju univerzalnost crkve i sedam je laika stručnjaka raznih nacionalnosti s priznatim profesionalnim financijskim sposobnostima.

Od Blaira do princa Charlesa

Od sedam laika u Vijeću ove godine papa Franjo imenovao je čak šest žena. Tako je papa Franjo nastavio izluđivati konzervativne krugove u Katoličkoj crkvi: pokazao je, naime, odlučnost da nastavi sa svojom politikom koja ženama u Vatikanu pruža mogućnost da obavljaju visoke dužnosti, dakako sve one funkcije koje ne zahtijevaju zaređivanje. Tijekom proteklog petogodišnjeg mandata u tom vijeću nije bilo niti jedne žene.

Svih šest žena su Europljanke s istaknutim karijerama u financijskim institicijama. Tako je Engleskinja Ruth Mary Kelly, kako stoji u biografiji koju je objavio Vatikan, bila državna tajnica za obrazovanje laburističkoj vladi između 2004. i 2008. koju je vodio Tony Blair.

Nakon toga pridružila se velikoj svjetskoj bankarskoj korporaciji HSBC Global Asset Managementu, kao šefica za strateške odnose s klijentima. Sada je prorektorica za istraživanje i poduzetništvo na Sveučilištu St. Mary’s, London te članica utjecajne katoličke organizacije Opus Dei. Britanka Lesile Jane Ferrar školovala se na poslovnoj školi Harvard i Sveučilištu u Durhamu, zapovjednica je Kraljevskog viktorijanskog reda te je od 2015. do 2017. vodila financije princa Charlesa.

Istaknute karijere

Njemica Charlotte Kreuter-Kirchhof studirala je pravo na sveučilištima u Heidelbergu, Ženevi i Tübingenu. Od 2016. profesorica je njemačkog, europskog i međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu na Sveučilištu Heinrich Heine u Dusseldorfu. Predsjedateljica udruge Hildegaris, pokreta njemačkih katoličkih žena koje skrbe za studentice. Njemica Marija Kolak, bila je na visokim pozicijama u berlinskoj Volksbank, pohađala je napredni program upravljanja u Harvard Business School i trenutno je predsjednica Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffisenbanken u Berlinu.

Španjolka María Concepción Osacar Garaicoechea, osnivačica je i predsjednica Upravnog odbora Azora Capital i Azora Gestion, SGIIC. Azora je neovisni investicijski menadžer sa sjedištem u Španjolskoj, specijaliziran za nekretnine i energiju. Bila je potpredsjednica Santander Central Hispanico Activos Immobiliarios i predsjednica Banif Immobiliaria i INVERCO (Udruženja kolektivnih investicijskih institucija i mirovinskih fondova).

Španjolka Eva Castillo Sanz, diplomirala je pravo i poslovne studije na Papinskom sveučilištu Comillas (E-3) u Madridu. Trenutno je član Upravnog odbora Bankia S.A, te Upravnog odbora Zardoya Otis S.A. i Nadzornog odbora Fundación Comillas-ICAI i Fundación Entreculturas. Jedini laik muškarac u Vatikanskom vijeću za ekonomiju je Alberto Minali iz Italije. On je obnašao dužnost generalnog direktora i glavnog financijskog direktora za investicije Generali grupe u Italiji, a prije toga bio je izvršni direktor Gruppo Cattolica Assicurazioni.

Četiri savjetnice Biskupske sinode

Da će se papa Franjo zalagati za ravnopravnost spolova u Vatikanu, najtvrđoj i najstarijoj muškoj utvrdi na svijetu, pokazalo se već prošle godine kad je postavio prve četiri žene za savjetnice Biskupske sinode. Početkom ove godine nastavio je u istom stilu: Talijanku Francescu di Giovanni imenovao je zamjenicom šefa diplomacije Svete Stolice i nadbiskupa Paula Gallaghera.

Ona je preuzela novoosnovanu službu za odnose s državama. To je prva žena koja je imenovana na tako visoku poziciju u državnom tajništvu Vatikana. Donedavno je među najutjecajnijim ženama u Vatikanu bila Barbara Jata, direktorica vatikanskih muzeja.

Financijski skandali i prazna blagajna

Imenovanje šest žena u Gospodarsko vijeće od posebnog je značaja jer se financije rimske kurije nalaze u iznimno teškoj situaciji. Blagajna se gotovo ispraznila zbog brojnih financijskih skandala u koje su bili umiješani najviši dužnosnici Vatikana, ali i zbog smanjenih prihoda zbog pandemije COVID 19. Procjenjuje se da će zbog svega toga do kraja godine manjak u vatikanskoj blagajni prijeći iznos od 170 milijuna dolara.

Istodobno korupcija se u Vatikanu toliko raširila da je morao biti čak donesen zakon o suzbijanju korupcije koji je odredio da se poslovi mogu sklapati isključivo putem javnih natječaja. Do sada su to vatikanske kongregacije i uredi radile po slobodnoj volji. Jedan od najvećih skandala bilo je nedavno propalo ulaganje u luksuzne nekretnine u središnjem Londonu zbog kojih je Vatikan izgubio 150 milijuna dolara.

Papa Franjo imenovao je minhenskog nadbiskupa i kardinala Reinhard Marx za predsjednika Vijeća te još šest kardinala za članove Vijeća na mandat od pet godina. To su Mađar Péter Erdő, Brazilac Odilo Pedro Scherer, Kanađanin Gérald Cyprien Lacroix, Amerikanac Joseph William Tobin, Šveđanin Anders Arborelius i Talijan Giuseppe Petrocchi. Budući da stari član Vijeća kardinal Wilfrid Napier Fox ima 79 godina, njemu je mandat produžen za godinu dana jer kardinali moraju u mirovinu kad navrše 80 godina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više