Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Zašto je Haški sud izdao nalog za uhićenje Putina? Ovo su jezivi zločini za koje je optužen

Ruski predsjednik optužen je za organiziranu masovnu deportaciju i otmicu ukrajinske djece

Refugee seen inside the train in Przemysl and Medyka on March 4, 2022.
Refugees From Ukraine In Poland, Przemysl - 05 Mar 2022,Image: 666448958, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Međunarodni kazneni sud u Haagu jučer je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece. Nalozi su izdani pod sumnjom da su odgovorni za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

To su prvi slučajevi koje je Haški sud otvorio protiv ruskih dužnosnika, otkako su haški tužitelji počeli istraživati ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i optužbe za genocid u Ukrajini. Prvi nalozi su izdani zbog deportacija djece, o čemu ukrajinski dužnosnici govore praktički od početka invazije. Ovo je sve što dosad znamo o slučajevima deportacije i relokacije djece iz Ukrajine u Rusiji.

Što znamo o djeci prebačenoj u Rusiju?

Međunarodni kazneni sud objavio je jučer kako postoji osnovana sumnja da je svaki od optuženika “odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva i nezakonitog transferiranja populacije s okupiranih ukrajinskih područja u Rusku Federaciju u odnosu prema ukrajinskoj djeci”.

Prvi navodi da se ovo događa su iz Ukrajine stigli prošlog proljeća. Ukrajinski dužnosnici i mediji javljali su da se djecu iz okupiranih teritorija, najprije onih uz granicu s Rusijom, odvodi u Rusiju, te da ih zatim posvajaju ruske obitelji. Rusija je pak rekla da se radi o humanitarnoj misiji spašavanja djece od rata. No, Ukrajina je njihove postupke nazvala genocidom i ratnim zločinima.

Tko su djeca koja su odvedena u Rusiju?

U Rusiju su navodno odvedena djeca iz ukrajinskih državnih institucija u okupiranim područjima. Među njima su i djeca koju su roditelji slali u ljetne kampove koje su vodili Rusi, a koja se nikada nisu vratila doma. Tu su i djeca roditelja koji su uhićeni od strane ruskih okupacijskih vlasti, ali i djeca koja su postala siročad kada su im roditelji poginuli u okupaciji.

Najčešće se radilo o djeci iz okupiranih područja Ukrajine na jugu i istoku. Radilo se dakle o Hersonskoj regiji, Harkivskoj regiji, Zaporiškoj regiji, Donecku i Luhansku kao i o malom djelu Mikolajiva.

Koliko djece je odvedeno u Rusiju?

Kako izvještava Guardian, Rusija je priznala da drži najmanje 1400 ukrajinske djece koju opisuje siročadima. No, javili su i da je najmanje 2000 djece stiglo u Rusiju bez ikakve pratnje.

Osim toga, nekoliko stotina djece je iz okupiranih teritorija Ukrajine i dalje ostalo u Rusiju u tzv. “kampovima za preodgoj” i to uz pristanak roditelja. Ona se još nisu vratila iz tih kampova.

Što se dogodilo siročadi?

Od invazije je najmanje 400 ukrajinske siročadi usvojeno u ruske obitelji, tvrdi Ukrajina. Izračunali su podatak temeljem izjava iz Rusije. Rusija je kazala i da oko 100 djece čeka na posvojenje.

Da je posvojila jedno ukrajinsko siroče kazala je i sama Lvova-Belova. Radi se o 15-godišnjem djetetu iz Mariupolja, grada kojeg su uništile ruske snage. No, brojna od te djece i dalje imaju žive rođake koji ih traže.

Što su ljetni kampovi za preodgoj?

Najmanje 6000 ukrajinske djece u okupiranim područjima je išlo u ljetne kampove koje je financirala Rusija. Kampove su okupatori reklamirali kao način da se djeca “odmore od rata”. Otkako je rat počeo, djeca s okupiranih područja, od kojih su neka imala samo četiri mjeseca, su odvedena u 43 kampa diljem Rusije.

Neki od tih kampova su i na Krimu i na Sibiru, a neki roditelji su do svoje djece došli nakon kilometarskog putovanja preko Ukrajine, Poljske i Baltika a onda sve do juga Rusije. Snimke koje su objavljene u studenom su pokazale da su u kampovima još stotine djece.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više