Komentari

Zašto je Plenković okružen ministrima poput Darka Horvata?

Zašto premijer ne može birati bolje, kompetentnije, pristojnije i efikasnije ministre?

S obzirom na dosadašnje Plenkovićeve kadrovske odluke, mora se konstatirati da bi premijer bio jako neuspješan nogometni selektor: s Plenkovićevim izborničkim kriterijima Hrvatska bi bila na zadnjem mjestu kvalifikacijske skupine za bilo koje ozbiljno međunarodno natjecanje

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat trenutno reprezentira najmekši trbuh Vlade Republike Hrvatske. Horvat je izravno zadužen za obnovu poslije potresa, ali obnove nema. Damir Vanđelić ovih je dana izjavio kako je samo 2,3 posto zahtjeva za obnovu procesuirano do kraja. Poslijepotresne obnove, dakle, fizički nema, premda postoji novac za obnovu.

Samo godinu dana poslije donošenja Zakona o obnovi, Vlada je odlučila temeljito promijeniti taj zakon, što govori o nekompetentnosti autora zakona. Darko Horvat stoga je svakodnevno izložen najoštrijim mogućim kritikama. Svako jutro kad dođe na posao, i kad u press clippingu pogleda što je u prethodna 24 sata objavljeno o njemu, Horvat mora da doživljava blagi napad anksioznosti i panike.

Premijerov gromobran

S druge strane, gospodin Horvat točno zna koja je njegova stvarna funkcija u Vladi, što ga možda čini nešto mirnijim. On i u slučaju obnove, kao i u slučaju propadanja Uljanika prije nekoliko godina (kad je svaki tjedan najavljivao dolazak fantomskih investitora koji će spasiti Uljanik), igra ulogu premijerova gromobrana.

Bijes istarske javnosti u vrijeme Uljanikovog bankrota nije se okomio na Andreja Plenkovića, jer je operativni krivac bio Darko Horvat. Bijes zagrebačkih i banijskih građana ne usmjerava se toliko prema Andreju Plenkoviću, jer oni, eto, svakodnevno žestoko kritiziraju Horvata i njegovu već legendarnu nesposobnost.

Nema nikakve sumnje da Horvat svoje gromobranske usluge i bespogovornu lojalnost naplaćuje sigurnim političkim položajem. No, Darko Horvat tek je jedan od bezbrojnih primjera katastrofalne Plenkovićeve ministarske selekcije.

Premijer kao loš selektor

S obzirom na dosadašnje Plenkovićeve kadrovske odluke, mora se konstatirati da bi premijer bio jako neuspješan nogometni selektor: s Plenkovićevim izborničkim kriterijima Hrvatska bi bila na zadnjem mjestu kvalifikacijske skupine za bilo koje ozbiljno međunarodno natjecanje. Evo dokaza.

Lovro Kuščević bio je Plenkovićev ministar uprave. Protiv Lovre Kuščevića vode se kazneni postupci zbog korupcije. Damir Krstičević, general sa sjajnom ratnom prošlošću, bio je Plenkovićev ministar obrane. Krstičević nije znao kako se kupuju ratni avioni, pa je pokušao kupiti izraelske F 16, premda su nam Sjedinjene Američke Države to izričito zabranile. Amerikanci odlučuju kome se i kako prodaju F-16.

Pojedine ministrice iz ranije Plenkovićeve Vlade nesporno su umiješane u koruptivne radnje. Sadašnja ministrica turizma nikad nije radila u turističkom sektoru ( ako ništa drugo, gospođa Brnjac barem je angažirala kompetentnog neformalnog savjetnika, bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića).

Marić i Božinović kao jedini oslonci

Ministar vanjskih poslova patetični je ceremonijalni govornik, koji iz dana u dan pokazuje da nema pojma o vanjskopolitičkim strategijama i taktikama (Plenković vjerojatno samog sebe doživljava kao ministra vanjskih poslova pa mu to mjesto zapravo nije važno). Ministar obrane nekoliko je puta lagao o odnosima Ministarstva obrane i predsjednika Republike, što se naprosto ne smije, jer je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske.

Ministrica kulture prilično je omražena u kulturnim krugovima. Ovo nije paušalna ocjena. Barem desetak istaknutih hrvatskih književnika spremno je u svakom trenutku javno žestoko kritizirati ministricu kulture. I tako dalje, i tako dalje…. Andrej Plenković može se, ustvari, osloniti na samo dva ministra. Riječ je o Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću. Koliko god se često ne slažemo s njihovim potezima, oni jesu kompetentni za posao koji obavljaju.

Loši stranački kadrovi i lojalnost

E sada, može li hrvatsku Vladu voditi samo troje ljudi? I zašto Plenković ne može birati bolje, kompetentnije, pristojnije i efikasnije ministre? Jedan je razlog sasvim banalan: HDZ-om već desetljećima vlada negativna kadrovska selekcija. Teško je biti aktivan član HDZ-a i imati uzornu profesionalnu i političku biografiju. HDZ je, naprosto, loš bazen za važne političke kadrove. Tako je bilo oduvijek.

Tuđman se u najkritičnijoj ratnoj godini, 1991. nije oslanjao na HDZ-ovce, nego na “jugoslavenske “ generala i admirale Tusa, Stipetića i Leticu. Ivo Sanader ministra gospodarstva sa statusom potpredsjednika Vlade svojedobno nije tražio u HDZ-u, nego je pokušao angažirati Borisa Vujčića, što je Vujčić odbio tijekom prvog razgovora sa Sanaderom.

Drugi je razlog jednako toksičan kao i ovaj prvi. Andrej Plenković uspostavio je piramidu vlasti isključivo prema kriteriju osobne lojalnosti. Plenkoviću, dakle, ne trebaju dobri ministri nego bezuvjetno lojalni ministri, poput Darka Horvata, čovjeka koji već nekoliko godina pristaje igrati ulogu vlastite karikature. S obzirom na takvo načelo sastavljanja kabineta, hrvatske su Vlade do kraja Plenkovićeva mandata osuđene na nekompetentnost i na povremene korupcijske ispade.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu