Predsjednica je istupom o Todoriću opet pokazala ružno licemjerje. I još jednom podcijenila svoje građane

Je li moguće da se tek sada sjetila da obitelj Todorić živi u dvorcu?

ZADNJA IZMJENA: tra. 16, 2017
Foto: PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović čudi se, dakle, što Ivica Todorić živi u dvorcu. Je li moguće da predsjednica Republike donedavno nije znala da bivši predsjednik Agrokora živi u dvorcu? Naravno da takvo što nije moguće, ne samo zato što cijela Hrvatska već dugo vremena točno zna gdje stanuje obitelj Todorić, nego i stoga što su Predsjednički dvori udaljeni tek par kilometara od Kulmerovih dvora, i što se s vrha Pantovčaka pruža izvrstan pogled na adresu još uvijek formalnih vlasnika Agrokora.

Malo slobodnije govoreći, gospođa Grabar Kitarović i gospodin Todorić su, zapravo, susjedi. Okej, netko sada može reći kako se gospođa Grabar Kitarović tek retorički čudi nad činjenicom što gospodin Todorić, eto stanuje u dvorcu, te kako je ona zapravo, željela naglasiti zgražanje zbog zaista nevjerojatne situacije da poslovni čovjek koji ne plaća svoje dobavljače živi na tako raskošnom posjedu.

Nemoguće je da je tek sad sve doznala

Međutim, je li moguće da je predsjednica Republike tek ovih dana doznala kako Agrokor nije plaćao svojim dobavljačima? Čini nam se da nije, jer, kada bi bilo tako, predsjednica Republike ne samo da bi po tko zna koji put pokazala svoju uobičajenu nekompetentnost, nego bi bila, zaista, najneinformiranija odrasla osoba u Hrvatskoj.

Naime, već se godinama i godinama zna da Agrokor većini dobavljača plaća nakon minimalno četiri do šest mjeseci: o tome se baš stalno govorilo u brojnim medijima, i Agrokor to nikada nije poricao. Nadalje, već se dvije ili tri godine zna kako je Agrokor u teškim financijskim problemima i da se vrlo nepovoljno zadužuje, što je značajno utjecalo na debakl koji se najvećoj hrvatskoj kompaniji dogodio ovog proljeća.

Zašto nikad ranije nije ništa spomenula?

Ako šefica države nije imala barem približno točne informacije o situaciji u Agrokoru, kojim se poslom ona zapravo bavi, osim poluinkognito odlascima u Sjedinjene Države, koje joj organizira poduzetnik sumnjive reputacije, što onda veteran hrvatske vanjske politike, njen savjetnik Mate Granić (kojeg očito ne sluša), na televiziji mora opravdavati kao “novi diplomatski stil”, zbog čega je Graniću vjerojatno i danas jako neugodno.

Okej, budimo ozbiljni. Posve je jasno da predsjednica, kao i svi ostali hrvatski građani, vrlo dobro zna gdje živi obitelj Todorić. Posve je jasno da predsjednica već godinama mora znati da je Agrokor u ozbiljnim financijskim problemima, te da duguje velik novac svojim dobavljačima. Zašto se, onda, pobogu, predsjednica baš prije neki dan odlučila javno zgražati nad činjenicom da Ivica Todorić stanuje u dvorcu, a dok je njegova firma dužna toliko novca? Zašto na tu očiglednu činjenicu nije upozorila prije tri godine u predsjedničkoj kampanji?

Ružno licemjerje nedostojno državnika

Ili, barem prije tri mjeseca, kad se Agrokor počeo raspadati, i kada su i oni manje obaviješteni od šefa države već znali da je vrlo teško izbjeći sadašnji ishod. Odgovor je samo jedan. Kolidna Grabar Kitarović previše se bojala Ivice Todorića i previše je računala na njegovu moć. Danas, kad je Todorić pao, predsjednica je ustvrdila da joj on više neće trebati, pa ga je odlučila udariti nogom u trbuh, kako bi se se pridružila masovnom, razumljivom narodnom bijesu protiv još samo tehničkog vlasnika najveće hrvatske tvrtke.

Radi se o ružnom licemjerju, nedostojnom državnika, kao i o lošem PR potezu: uistinu je nevjerojatno da gospođa Grabar Kitarović misli kako je bilo tko povjerovao njenom čuđenju i zgražanju. No, Kolinda Grabar Kitarović ionako nije državnica. Ona je tek samodopadna osoba bez ikakvih ozbiljnih političkih stavova, i bez minimalne čvrstoće karaktera, potrebne za posao predsjednice Republike.

Ivan Violić
Telegram autor
35 članaka Više o autoru