Politika & Kriminal

Zašto je tijelo koje vodi maturu pustilo neke učenike da prođu? Jednu verziju imaju za medije, drugu za Ministarstvo

Iz NCVVO-a naknadno dodane bodove pravdaju 'proceduralnom greškom'. Ministarstvu je to prvi glas

23.03.2021.,Sisak - S ciljem dogovora oko osnivanja skolskih ispitnih centara u kojima ce se provoditi ovogodisnji ispiti drzavne mature na podrucju Sisacko-moslavacke zupanije, u Strukovnoj skoli Sisak odrzat je se zajednicki sastanak svih ukljucenih dionika. Nakon niza razornih potresa koji su pogodili Sisacko-moslavacku zupaniju, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenuo je inicijativu kojom se osigurava neometano polaganje ispita u sigurnom okruzenju za sve pristupnike s potresom pogodjenog područja. Sastanku će uz ravnateljicu NCVVO-a Ivanu Katavic prisustvovati Darjan Vlahov, procelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisacko – moslavacke zupanije, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama te ravnatelji srednjih skola s podrucja Sisacko-moslavacke zupanije.Ivana Katavic.
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ozbiljno se razbuktava sve izgledniji skandal oko naknadnog priznavanja bodova na prošlogodišnjem jesenskom roku državne mature, čime je devetero učenika u krajnje nejasnom žalbenom postupku dobilo ključne bodove za prolaz na državnoj maturi na ispitima iz Engleskog i Njemačkog.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu da su u drugom stupnju žalbe preporučili priznavanje bodova za ukupno 13 učenika – zbog proceduralne greške u prvoj fazi žalbenog postupka.

Tvrde da se proceduralna greška dogodila prilikom odbijanja učeničkih prigovora u prvome stupnju, kada im je naznačeno da je odluka o odbijenici konačna. Kako postoji i druga žalbena instanca pa odluka de facto nije konačna, NCVVO tvrdi da su učenici time dovedeni u zabludu. Međutim, Ministarstvo obrazovanja Telegramu je potvrdilo da NCVVO u obrazloženju koje je dostavilo drugostupanjskom Povjerenstvu Ministarstva o razlozima zašto učenicima ipak treba priznati bodove, nigdje ne spominje proceduralne razloge.

NCVVO nije spominjao proceduralne greške Ministarstvu

Iz Ministarstva pojašnjavaju da su učenici svoje drugostupanjske prigovore, koje rješava Povjerenstvo Ministarstva, dostavljali na adresu NCVVO-a. NCVVO ih je, kažu, obradio i objedinjene u tablici dostavio Povjerenstvu Ministarstva. “Nismo upoznati s detaljnim sadržajem prigovora, međutim u objedinjenim prigovorima dostavljenima od strane Nacionalnog centra Povjerenstvu, u dijelu obrazloženja prihvaćanja prigovora nisu se spominjale proceduralne pogreške”, poručuju iz Ministarstva Radovana Fuchsa.

Spomenimo kako su se proceduralne pogreške, kao razlog naknadnog dodavanja spornih bodova učenicima, pojavile u komunikaciji NCVVO-a s medijima. To je posebno zanimljivo s obzirom na to da je Telegram u posjedu bilješke jedne od sudionica sastanka 1. listopada 2020. u NCVVO-u, na kojem je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić opravdavala izvršene korekcije “nedostatno obrazloženim odgovorom stručne radne skupine”, a ne proceduralnim greškama.

Sada ispada da je drugostupanjsko Povjerenstvo, kojeg je imenovao ministar Fuchs, zbog “proceduralne greške” između ostaloga učenicima kao točne priznalo i posve netočne odgovore na dijelu ispita iz Engleskog. Drugim riječima, dva su pristupnika upisala odgovore koji se razlikuju od službeno točnih odgovora i to im je, posve neshvatljivo, priznato kao točno. Ostali dodatni bodovi učenicima su, zbog “proceduralne greške”, dodijeljeni na esejskim dijelovima ispita iz Njemačkog, Engleskog i Hrvatskog jezika.

Kako je Fuchs Vladi obrazložio ostavke zbog muljaže s maturom?

Zbog situacije s jesenskim rokom mature, koja je zataškana sve do sada, dva su člana Upravnog vijeća NCVVO-a – Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt – podnijeli ostavke, a Vlada ih je razriješila prošloga tjedna. U tekstu njihovih ostavki, kako smo neslužbeno doznali, stoji da se “na kraju jesenskog roka ispita državne mature školske godine 2019./20. dogodilo nešto što je dovelo u pitanje vjerodostojnost i objektivnost državne mature”. Zanimalo nas je kako je ministar Fuchs na Užem kabinetu Vlade, uoči prošlotjedne sjednice Vlade, obrazložio ove ostavke.

Iz Ministarstva kažu da je Fuchs kolegama iz Vlade naveo da se Tomčić i Šćukanec Schmidt ne slažu s time kako ravnateljica Katavić vodi Centar i kako radi Upravno vijeće. Referiraju se i na primjedbe iz ostavki Tomčića i Šćukanca koje se odnose na drugostupanjsko Povjerenstvo Ministarstva i sporne odluke o naknadnom dodavanju bodova za 14 učenika. “One su nastale temeljem nedostatka informacije da je to Povjerenstvo sve odluke donijelo isključivo temeljem prijedloga Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ne ulazeći u sadržaj prigovora”, kažu iz Ministarstva.

Dodaju i kako je jedan od članova koji je podnio ostavku, problematizirao izmjene Pravilnika o polaganju državne mature iz 2019. kojima je uvedeno drugostupanjsko Povjerenstvo. “Te će primjedbe i prijedlozi biti usvojeni izmjenom Pravilnika za polaganje državne mature koje planiramo donijeti još ove godine”, kažu iz Ministarstva i zaključuju kako će sve navode iz ostavki dvaju članova provjeriti Upravno vijeće NCVVO-a, “tijelo koje jedino ima ovlast imenovanja i razrješavanja ravnatelja Centra”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu