Komentari

Zašto je zbilja urnebesno slušati HDZ-ovce kako opet, desetak dana prije izbora, obećavaju neradnu nedjelju

Pred lanjske parlamentarne izbore ministar Horvat uvjeravao je da Vlada više od dvije godine analizira situaciju i da je zakonsko rješenje spremno

19.04.2021., Zagreb - Sjednica Predsjednistva HDZ-a te sjednica Sredisnjeg odbora odrzala se u sredisnjici HDZ-a na Trgu zrtava fasizma 4. Andrej Plenkovic obratio se medijima nakon zavrsetka sjednice. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ se i pred ove izbore okreće neradnoj nedjelji. Kao i Pelješkom mostu na kojem su, kako smo već jednom prilikom pisali, prvi puta radove otvorili još 2005. godine i kojem se stranački dužnosnici vjerno vraćaju u svakoj izbornoj kampanji. Plenković ga je ove godine već posjetio dvaput

Ministar gospodarstva bio je jako ozbiljan. Čim bude ukinuta takozvana epidemiološka neradna nedjelja, Vlada će u javnu raspravu poslati zakon kojim će regulirati rad nedjeljom i to nema ama baš nikakve veze s nadolazećim izborima.

Darko Horvat, ministar gospodarstva u prvoj vladi Andreja Plenkovića, bio je vrlo ozbiljan dok je tog 23. svibnja 2020. iz sunčanog Preloga objašnjavao zašto HDZ-ov prijedlog zakona o (ne)radnim nedjeljama nema baš nikakve veze s parlamentarnim izborima.

U tom je trenutku na snazi bila procjena da se virus trgovinama brže širi zadnjeg dana u tjednu, pa je Nacionalni stožer, pravdajući to epidemiološkim razlozima, zabranio njihov rad nedjeljom.

Radili mudro i sustavno

Plenkovićev ministar je, pak, uvjeravao da je Vlada dvije i pol godine sustavno radila na ekonomskim analizama modela regulacije rada nedjeljom. „Nema nikakvoga prijepora da se ovakav zakon pusti u javnu raspravu i konstrukcijom nove Vlade u rujnu i usvoji“, najavljivao je Horvat.

“HDZ i Vlada su dvije godine radili na pripremi izmjena Zakona o trgovini na mudar način, da bi se omogućilo sugrađanima i obiteljima da budu zajedno jedan dan u tjednu, pogotovo oni koji rade u uslužnim djelatnostima. Nije isto je li slobodan dan nedjelja ili neki drugi dan u tjednu”, tumačio je krajem svibnja 2020. godine premijer Plenković.

Gledali su se, objašnjavao je dalje, “ekonomski, financijski i fiskalni efekti na proračun”, kao i važnost prihoda od turizma. “Po nama našli smo model koji će uključiti i jedno i drugo na najprimjerenije načine”, bio je zadovoljan Andrej Plenković, predsjednik prve Plenkovićeve Vlade.

Slučajno su, eto, uskoro izbori

Bila je, dakle, puka slučajnost što je raspravu o neradnoj nedjelji HDZ otvorio pred parlamentarne izbore. Ovog tjedna doznali smo, međutim, da prva Vlada Andreja Plenkovića posao, izgleda, nije odradila dovoljno temeljito. Dvije i pol godine sustavnih analiza, priprema i proučavanja europskih zemalja naprosto nije bilo dovoljno.

Srećom, uskočila je druga Vlada Andreja Plenkovića: nakon još 12 mjeseci u kojima su, možemo samo nagađati, morali dodatno uprijeti da bi analizirali modele i proučili europske zemlje, Andrej Plenković – predsjednik druge Plenkovićeve Vlade – najavljuje da će zakonski urediti neradne nedjelje. Puka je, naravno, slučajnost što za deset dana izlazimo na lokalne izbore.

Kao i, na primjer, 2017. I tada smo treće nedjelje u svibnju izlazili na lokalne izbore. Neobičnim spletom političkih okolnosti, dva mjeseca prije tih izbora otvorena je javna debata o reguliranju (ne)radnih nedjelja. Inicijativa da se ograniči rad nedjeljom, kao demografska mjera, potekla je, pisali su mediji, iz tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Koji je sljedeći predizborni adut?

Puka je, valjda, slučajnost što se HDZ i pred ove izbore okreće neradnoj nedjelji. Kao i Pelješkom mostu na kojem su, kako smo već jednom prilikom pisali, prvi puta radove otvorili još 2005. godine i kojem se stranački dužnosnici vjerno vraćaju u svakoj izbornoj kampanji. Aktualni šef HDZ-a bio je, primjerice, ove godine već dvaput na gradilištu: najprije u veljači, a potom u travnju da bi prošetao dijelom spojne konstrukcije mosta.

Do izbora je još desetak dana, dovoljno vremena da HDZ iz rukava izvuče još neki adut. Možda da će, na primjer, vratiti naftnu kompaniju u hrvatske ruke.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu