Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Zašto Ministarstvo ne želi objaviti imena ljudi kojima je Pavić kupovao parfeme, vina i dezodoranse?

Ministarstvo nam je nakon nekoliko upita i požurnica poslalo posve neočekivan odgovor

Nakon devet dana čekanja i nekoliko požurnica iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili smo neobičan odgovor na pitanje o imenima osoba, dužnosnika EU, kojima je bivši ministar Marko Pavić poslao parfeme, dezodorans i skupocjene olovke Hugo Boss, što je otkrio Telegram.

Pitanje smo uputili 21. srpnja, a s obzirom na to da je dan kasnije sad već bivši ministar Pavić rekao kako Ministarstvo može poslati popis o kojim se točno dužnosnicima radi, smatrali smo da će odgovor stići istoga dana i da ćemo saznati kome je, želeći poklonima dati ”osobni touch”, namijenio parfeme Calvin Klein i Hugo Boss (i jedan dezodorans u stiku), skupocjene olovke i 36 butelja vrhunskih vina.

No, umjesto imena europskih dužnosnika kojima je Pavić, osobno po zagrebačkim trgovinama pažljivo birao poklone, plaćajući ih privatnom kreditnom karticom, a potom tražeći da mu troškove nadoknadi ministarstvo, dobili smo posve neočekivan odgovor.

Pokloni na adrese 38 ministara

”Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poslalo je protokolarne poklone na adrese 38 ministara i predstavnika članica EU-a zaduženih za kohezijsku politiku te predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta s kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usko surađivalo za vrijeme pripreme i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te pregovora o višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.”, stoji u odgovoru bivšeg Pavićevog ministarstva.

S obzirom na to da je bivši ministar, a današnji saborski zastupnik Marko Pavić, objavivši na svome Facebook profilu uplatnicu kojom je ministarstvu vratio 7.071,59 potrošenih kuna jer je ”odlučio protokolarne poklone financirati iz vlastitih sredstava” najavio i kako ”više nema namjeru o tome polemizirati u medijima”, čini se da je isti stav zauzelo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Uskratili su javnosti pravo da sazna kojih je to povlaštenih ”5 ili 6 ministara” dobilo poklone koje je Pavić ”osobno nadopunio”, a kojih se ”26 ministara kohezije”, moralo zadovoljiti maramom, kravatom, bocom vina ili nekim malim darkom, kako je tada, pokušavajući se izvući iz neugodne afere, pojašnjavao Pavić.

Što je još bivši ministar kupovao na račun Ministarstva?

Da su i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, čini se, prihvatili Pavićev stav kako ”više nema namjeru o tome polemizirati u medijima”, moglo bi se zaključiti i iz uskraćivanja odgovora na našu molbu da nam dostave sve zahtjeve za refundaciju troškova bivšeg ministra Marka Pavića unatrag mjesec dana, kao i račune i iznose koji su refundirani.

Imali smo, naime, informaciju da troškovi (vino, parfemi, olovke, dezodorans) nisu bili jedini, te da postoje i drugi, plaćeni na isti način. Zatražili smo da nam dostave račune, no odgovor nismo dobili. Prema Telegramovim izvorima, bliskim nekadašnjem Pavićevom ministarstvu, bilo je i drugih kupovina za koje je tražena refundacija troškova. A koji bi se teško mogli svrstati u kategoriju poklona europskim ministrima.

Koliko je Pavić potrošio na dostavu iz restorana?

Isti izvori tvrdili su kako je u Pavićevo vrijeme u njegov kabinet stizala dostava ”gableca” iz restorana Atlanta Bocca Marai koji se nalazi u istoj zgradi gdje je i Ministarstvo regionalnog razvoja, na Miramarskoj cesti 22, pa smo zatražili informaciju koliko je, u godinu dana Pavićevog ministarskog mandata, ondje potrošeno.

”Ministarstvo Regionalnog razvoja i fondova u zadnjih godinu dana potrošilo je na usluge restorana Atlanta Bocca Marai nešto više od 4.800 kuna”, odgovoreno nam je, ali ostaje nepoznato što znači formulaciji ”nešto više” i zašto nije naveden točan iznos…

Luksuzno si je opremio ured

Ista formulacija ”nešto više” upotrijebljena je i u odgovoru na Telegramov upit koliko je u vrijeme bivšeg ministra Marka Pavića nabavljano namještaja za njegov kabinet i reprezentativne prostore. ”U zadnjih godinu dana u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU nabavljen je namještaj u iznosu nešto više od 18.800 kuna”, stoji u odgovoru, bez navođenja točnog iznosa.

Izvori Telegrama tvrde da je Pavićev kabinet bio iznimno luksuzno uređen i da se aktualni saborski zastupnik osobno potrudio da sve bude na visokoj razini, dostojno ministra čiji je resor regionalni razvoj i fondovi Europske unije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više