Zašto tvit premijera iz Yad Vashema, u tjednu nakon otkazivanja izložbe o Anni Frank, djeluje mrvu cinično

'Pridružujem se glasovima humanosti govoreći: Nikad više!', piše

ZADNJA IZMJENA: sij 24, 2017
Foto: Profimedia, Zuma Press - News

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otišao je u službeni posjet Izraelu, na poziv tamošnjeg premijera Benjamina Netanyahua. Kako su iz njegova ureda najavili, u Izrealu razgovara i s predsjednikom Rivlinom te šeficom oporbe Tzipi Livni.

Maloprije se na Twitteru javio iz Yad Vashema, s fotografijom teksta koji je ostavio u tamošnoj knjizi dojmova, s komentarom kako se “pridružuje glasovima humanosti govoreći: nikad više!”.

Povlačenje izložbe o Anni Frank

U isto vrijeme, čini se, u Hrvatskoj ima određenih problema sa židovskom zajednicom. Odnosno Koordinacijom svih židovskim općina koja je odlučila ne sudjelovati na komemorativnim skupovima koje 27. siječnja organizira hrvatska vlast u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

Kako je u nedjeljnom istupu za Novi list objasnio predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, time su odlučili iskazati svoj stav prema “ubrzanom nastavku relativizacije ustaštva u Hrvatskoj”. Dodatni motiv, rekao je, vide u povlačenju izložbe o Anni Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Riječ je, usput, o međunarodnom projektu koji je biti izložen u 40-ak zemalja.

U Izraelu je premijer Plenković izjavio i kako će se “još više boriti protiv antisemitizma”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program