Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zašto se HDZ još uvijek nije riješio Kirina? Sad ih već ozbiljno vuče prema dolje

Kirin je sve veći teret HDZ-u, nastoje ga se riješiti ali ne znaju kako

”Što se tiče ovog slučaja u Virovitici, sve što ste vi danas pitali mene kao predsjednika Vlade su pitanja koja treba postaviti nadležnom Državnom odvjetništvu i hrvatskoj policiji. To nije pitanje izvršne vlasti”, rekao je na aktualnom satu premijer Andrej Plenković, odgovarajući na upit zastupnika Ivana Pernara.

Pernar je, naime pitao ono što pita i veliki broj građana Virovitice: zašto još uvijek, nakon više od sedam mjeseci i javnog pogovora kako se nije radilo o samoubojstvu Siniše Palma, bivšeg pročelnika za financije Grada Virovitice, nije obavljena obdukcija njegovih posmrtnih ostataka, te kako je moguće da je Palm jedini krivac za nestanak 17,25 milijuna kuna iz gradske blagajne, a da gradonačelnik Ivica Kirin za to nije znao.

Đakić će teško žrtvovati Kirina

Visokopozicioniran član HDZ-a u razgovoru oko sudbine Ivice Kirina priznao je Telegramu kako virovitički gradonačelnik predstavlja veliki teret za stranku. No, nije potvrdio da ga HDZ želi maknuti s mjesta gradonačelnika tako što bi ga prisilio na ostavku. Kirinova pozicija, međutim, dodatno je oslabljena porazom Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima: iako je u Virovitičko-podravskoj županiji pobijedila Zorana Milanovića, poražena je u Virovitici. Izabrani predsjednik Zoran Milanović u Virovitici je dobio čak 931 glas više od Kolinde Grabar Kitarović.

Vrh HDZ-a, rečeno je Telegramu, zaokupljen je turbulentnim stanjem u stranci i otvaranje novog fronta pred unutarstranačke izbore očito nitko ne želi. Kirin uz gradonačelničku funkciju drži i mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a.

Predsjednik županijskog odbora te stranke, pak, saborski je zastupnik i šef HVIDRA-e, Josip Đakić koji bi nakon smjene Tomislava Tolušića s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, teško pristao i na žrtvovanje Kirina. Đakić, Kirin i Tolušić dugogodišnji su HDZ-ov trijumvirat u Virovitičko-podravskoj županiji, jednoj od najjačih utvrda HDZ-a i unatoč nekim neslaganjima svjesni su da micanje bilo kojeg od njih, slabi ostalu dvojicu.

Veću ulogu će preuzimati zamjenik?

U Virovitici se, međutim, može čuti kako će se Kirin postupno povlačiti s funkcije na način da će sve veću ulogu dobivati njegov zamjenik, Damir Marenić. I Kirin je, kolikogod to ne želio priznati, svjestan da je teret stranci i da bi na lokalnim izborima u Virovitici, sljedeće godine, teško mogao pobijediti. Nestanak 17,25 milijuna kuna iz gradske blagajne teret je koji mu visi za vratom, a HDZ se neće upustiti u avanturu da ga kandidira za novi mandat. Kirinov zamjenik Marenić stoga će preuzimati sve više poslova i češće se pojavljivati u javnosti, pa nije nemoguće da bude kandidat HDZ-a na lokalnim izborima dogodine.

Telegram je početkom siječnja želio razgovarati s Kirinom kako bismo provjerili glasine o njegovom mogućem odlasku, kao i povlačenju njegove supruge Sanje Kirin s mjesta voditeljice odsjeka za gospodarstvo. Ona je, naime, bila u istom odjelu u kojem i bivši pročelnik Siniša Palm. Zanimalo nas je i je li rezultat predsjedničkih izbora u Gradu Virovitici (poraz Kolinde Grabar-Kitarović) rezultat nezadovoljstva građana načinom na koji se vodi grad, u kojoj je fazi istraga o nestanku 17,25 milijuna kuna iz gradskog proračuna, otkud argumentacija i na čemu se ona temelji da je taj novac prokockan, te koliko je do sada od spomenute sume vraćeno u gradski proračun. Naime, gradonačelnik je sredinom prošle godine rekao kako mu je to najvažniji zadatak.

O svojim javnim nastupima Kirin pomno promišlja

Umjesto Kirina, u jednoj rečenici, slično onako kako je Plenković objasnio Pernaru, Telegramu je odgovorio Dario Vranek, službenik za informiranje u uredu gradonačelnika: ”Istragu vezanu uz nestanak 17,25 milijuna kuna iz gradskog proračuna provode nadležne institucije te vezano uz istu, gradonačelnik nije u mogućnosti davati izjave do okončanja postupka”.

No, Kirin istupa u javnosti, ali pomno pazi s kojim će novinarom razgovarati. U posljednjih mjesec dana istupao je vrlo opširno, detaljno, ali i kontradiktorno u odnosu na ono što je pričao na sjednici Gradskog vijeća 18. lipnja prošle godine, neposredno nakon smrti svog pročelnika za financije i to upravo o nestanku 17,25 milijuna kuna. Govorio je o tome na virovitičkoj Plavoj televiziji (7. siječnja ove godine) i tamošnjem Gradskom radiju (29. prosinca prošle godine), ali s novinarom Telegrama odbio je razgovarati, iako smo ga htjeli pitati i o stvarima koje nisu izravno vezane uz istragu o nestalom novcu.

S mjesta gradonačelnika se za sada ne kani povući

Kirin se za sada ne namjerava povući s mjesta gradonačelnika, mada bi, da je elementarne političke korektnosti, već odavno trebao dati ostavku. Ako ne prije, a ono nakon što je u lipnju i srpnju prošle godine obavljena inspekcija Ministarstva financija koja je, vezano uz nestanak 17,25 milijuna kuna iz gradske blagajne, zaključila kako nema opravdanja za činjenicu da druga osoba nije utvrđivala i u banci provjeravala stvarno stanje žiro-računa, bar prilikom pripremanja odluke i potpisivanja ugovora o kratkoročnom zaduženju grada.

Kao ni za činjenicu da se jednoj osobi dalo apsolutno povjerenje i ovlasti raspolaganja sredstvima na računu Grada (samo jedan potpisnik, i to u tako dugom vremenskom razdoblju), kako u vrijeme dok je obavljao poslove rizničara, tako i u vrijeme kad je obavljao poslove pročelnika upravnog odjela za financije i gospodarstvo. Za Kirina, oni koji ga dobro poznaju, kažu da – kad su u pitanju njegove privatne financije – itekako pazi na trošenje novca i kako, opreza radi, sve plaća gotovinom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu