Zašto Vlada tako znakovito šuti o Inicijativi tri mora koju je bivša predsjednica obožavala, a Milanović ju naziva paradom

Plenković, kao, podržava Inicijativu triju mora. Pokušali smo doznati koliki je zapravo Vladin angažman

ZADNJA IZMJENA: velj 18, 2020

Kolinda Grabar-Kitarović Inicijativu triju mora nedvojbeno ubraja među važnija postignuća svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata. Hvalila ju je, očekivano, i na samom odlasku s Pantovčaka. U poruci koju je objavila prošle subote, tri dana prije nego što će dužnost predati novom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ocijenila je da je Inicijativa “kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, prije svega u okviru srednje Europe i Mediterana”.

Ta bi Inicijativa, barem naizgled, mogla biti jedna od tema razmimoilaženja između novog predsjednika i Vlade Andreja Plenkovića. Razlike u mišljenju došle su do izražaja i ovoga vikenda, kada je Milanović ponovio da stoji iza svega što je dosad izjavio o toj Inicijativi – a u predizbornim debatama ju je, primjerice, opisivao kao običnu paradu – dok je Plenković uzvratio da će Vlada u Inicijativi i dalje “angažirano sudjelovati”. Koliki je, međutim, taj angažman?

Kako mjeriti doprinos Inicijativi?

Ove subote Sjedinjene Američke Države najavile su da su spremne izdvojiti do milijardu dolara za tu inicijativu. Mada nisu objavljeni precizni detalji, riječ je, vrlo vjerojatno, o američkom doprinosu investicijskom fondu Inicijative čije je osnivanje objavljeno sredinom prošle godine. Razvojne banke iz Poljske i Rumunjske, dviju država koje sudjeluju u Inicijativi, već su se ranije obvezale na financijski doprinos fondu.

Angažman u Inicijativi triju mora može se, dakle, egzaktnije mjeriti i doprinosom država koje sudjeluju u Inicijativi, odnosno njihovih razvojnih banaka investicijskom fondu. No, vlada Andreja Plenkovića, koji tvrdi da “angažirano sudjeluje” u cijelom projektu, ne odgovara na pitanje hoće li Hrvatska financijski pridonijeti spomenutom fondu. Hrvatska razvojna banka, pak, potvrđuje da o sudjelovanju još uopće nisu donijeli odluku.

HBOR još važe što učiniti

Nakon američke najave financijskog doprinosa, Telegram je pitao Vladu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR) namjeravaju li se uključiti konkretnim novčanim doprinosom u investicijski fond Incijative triju mora. Upit smo poslali u ponedjeljak, dva dana nakon izjave američkog državnog tajnika Mikea Pompea. No, iz Vlade i diplomacije još nikakav odgovor nije stigao.

Iz HBOR-a, pak, ističu da su “kao i sve razvojne banke iz područja Inicijative” imali “priliku pratiti strukturiranje Fonda”. No, o eventualnom uključivanju – onako kako su to najavile poljska i rumunjska razvojna banka – još nisu odlučili. “HBOR još nije donio odluku o uključivanju u Fond, ali aktivno prati razvoj i napredak Fonda, a posebno uzimajući u obzir i njegove potencijalne utjecaje na razvoj hrvatskog gospodarstva”, odgovorili su iz hrvatske razvojne banke na naš upit.

Hoće li Milanović na summit?

Budući da je odgovor iz Vlade i MVEP-a izostao, a HBOR tek treba odlučiti kako će postupiti, pitanje je s koliko točno entuzijazma – ili angažmana – Plenkovićeva Vlada pristupa Inicijativi, koju je predsjednica Grabar-Kitarović svesrdno promovirala. To je, očito, zaključio i novi predsjednik Milanović koji je u subotu kazao da mu se čini da je Vlada bila dosta pasivna u tom projektu i ponovio da Zagreb za Inicijativu još nije uplatio niti dolar.

U vrijeme predizbornih debata s bivšom predsjednicom, Milanović je u nekoliko navrata ponovio da Inicijativa triju mora služi samo za paradu. No, u subotu je nastupio nešto pomirljivije, izjavivši da će promatrati što se događa i da je neće opstruirati. Njegov konkretan odnos prema projektu, koji je pet godina gurala njegova prethodnica, bit će vrlo skoro potpuno očigledan; kada bude odlučivao hoće li u lipnju sudjelovati na summitu Inicijative u Estoniji.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
467 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program