Zatvara li se zaista Hipodrom? Evo što zasad znamo

Kao razlog za zatvaranje spominje se Bandićev 'zagrebački Manhattan'

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2019
Foto: PIXSELL

Konjički klubovi i drugi korisnici odlukom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića do početka prosinca moraju iseliti s Hipodroma, jučer je objavio RTL. Nekoliko udruga građana zbog toga sada najavljuje prosvjed. Gradonačelnik Bandić nije htio odgovoriti na pitanje o zamjenskim lokacijama za držanje konja i bavljenje ovim sportom, osim što je korisnicima poručio da se presele kod privatnika. Predsjednik Zagrebačkoga konjičkog saveza Mladen Brezić smatra da alternative Hipodromu nema.

“U okolici postoji pet, šest jahališta, ali ona ne osiguravaju infrastrukturu za bavljenje konjičkim sportom. Hipodrom je katedrala konjičkog sporta Hrvatske i sve je odavde krenulo”, rekao je Brezić za RTL-ove Vijesti. Kao razlog za iseljavanje spominje se projekt ‘Grad u gradu’, koji je Bandić u trenucima nadahnuća znao nazvati i „zagrebačkim Manhattanom”. Novu četvrt Bandić bi gradio na prostoru omeđenom Jadranskim mostom na zapadu, Savom na sjeveru, Velesajmom na jugu i prostorom između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku.

Projekt je već pri najavi naišao na osudu stručnih udruga. Tako su Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet, Udruga hrvatskih urbanista, Udruženje arhitekata HGK, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske početkom travnja poslali otvoreno pismo Bandiću smatrajući da su njegovi planovi realizacije projekta ‘Grad u gradu’ neprihvatljivi. U zaključku pisma posebno su istaknuli da je današnji Hipodrom i dio prostora Savskog parka potrebno zadržati za GUP-om planiranu namjenu: ozelenjen prostor sporta i rekreacije.

Gubitak radnih mjesta

Mladen Brezić kaže kako se klubove s Hipodroma ne može tek tako izbaciti.”Po ovome što je sad u Zakonu o sportu, ako nam i to uzmu na ovaj način, moraju nam i osigurati adekvatnu zamjenu. To ne vrijedi jedino u slučaju da država proglasi zemljište Hipodroma javnim interesom, u tom nas slučaju država može izvlastiti”, rekao je Brezić za Index.hr, koji iz više izvora doznaje kako se priča da će država baš to učiniti. Osim što bi izbacivanje konjičkih klubova i ostalih korisnika s Hipodroma bilo suprotno Zakonu o sportu, to bi izazvalo i ozbiljne financijske gubitke te gubitak velikog broja radnih mjesta, kaže Brezić. Dodaje i da, prema svjetskim standardima, na jednom konju radi troje ljudi.

Na najavu da se zatvara Hipodrom reagirali su i zaposlenici. “Iako se pričalo o tome, moramo reći da nas je izuzetno iznenadila ova odluka Grada jer je došla jako naglo. Istina je, moramo raskinuti ugovore s vlasnicima konja koji su smješteni kod nas. Trenutno ih je 146 kod nas, iako imamo mjesta za 170 konja. Problem je što Grad uopće ne nudi zamjensku lokaciju i ne znamo što će biti s konjima, gdje će se smjestiti”, ispričali su za Index.

Prosvjed u subotu

Prosvjed, nazvan ‘Ne dirajte mi Hipodrom’, bit će održan u subotu 8. lipnja, na Hipodromu. Organizatori su Facebook stranica ‘Zagreb te zove’, ‘Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani’ i društvena akcija i Udruga građana Siget, koji su građane pozvali da im pomognu spasiti Hipodrom. “Dođite u subotu 08.06.2019. na glavni ulaz Hipodroma, ulica Radoslava Cimermana 5 u 10 sati”, stoji u pozivu na prosvjed objavljenom na Facebooku.

“Bandić se poziva na to da su to sve privatni konji i neka se sami snađemo. A oko 7 konjičkih klubova je na Hipodromu, mi smo spremni boriti se jer doslovno fizički nemamo kamo s konjima… Treba naglasiti da su dresura konja i skakanje olimpijski sportovi, imamo ljude koji idu na Olimpijadu i Balkanijadu, svi oni treniraju na Hipodromu. Ti ljudi sad neće moći istrenirati konje da idu na Olimpijadu”, rekla je za Index dugogodišnja vlasnica konja koja će se priključiti prosvjedu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2301 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program