Zatvorena birališta u Lici, uskoro prvi rezultati

Telegramovi reporteri danas su bili u Ličko-senjskoj županiji i razgovarali s biračima

ZADNJA IZMJENA: ožu 10, 2019
Foto: Borko Vukosav

U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor u nedjelju u 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su tamošnji birači prijevremeno birali županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu, a prvi izborni rezultati očekuju se poslije 20 sati.

S posebnom pozornošću čeka se ishod izbora u Lici, odnosno odgovor hoće li HDZ uspjeti zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem 2018. srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji je na izbore izašao s nezavisnom listom. Po podacima od 17 sati, zanimanje Ličana za izbore osjetno je slabije nego na redovnim izborima prije dvije godine. Tada ih je do 16.30 sati glasovalo 48,1 posto u nedjelju samo 40, 4 posto.

U Ogulinu, Iloku i Davoru veći odaziv

S druge strane, birači u Ogulinu, Iloku i posebno Davoru, koji su birali gradska i općinsko vijeće izašli su na birališta u većem postotku nego u svibnju 2017. Ličani su u županijsku skupštinu birali 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se birao 13 općinski vijećnik. Prvi, nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna.

Telegram je danas bio na izborima

Telegramovi reporteri danas su bili u Ličko-senjskoj županiji, gdje su posjetili birališta u Gospiću, Brinju i vrhovinama. Na terenu su razgovarali s biračima te Milinovićem koji je izašao na biralište u Gospiću. Uvjeren je da će HDZ pretrpjeti najgori poraz za koji bi, smatra, netko u HDZ morao snositi odgovornost. Rekao je i kako su se “riješili Ronalda i to će se vidjeti po rezultatu”.

Nakon Gospića, Telegramovi reporteri navratili su do Brinja koje je na prošlim lokalnim izborima uvjerljivo stajalo uz desnicu. Svaki treći stanovnik ovog mjesta, od svega 3000 ljudi, tada je glasao za HDZ. No tada je u njemu bio i Darko Milinović.

 

Posjetili smo biračka mjesta u lokalnoj osnovnoj školi i vatrogasnom domu. Ispred birališta u osnovnoj školi susreli smo Ante Rodu koji je ljut što je morao na izbore prije vremena. Nepotrebno se troše novci, kaže, “a političari se dotle samo prepucavaju”. Ne misli da će biti išta bolje.

Dvadeset i osam kilometara niže nalaze se Vrhovine. Ovdje ni danas nisu imali sumnje za koga glasati jer je većina u ovom mjestu srpske nacionalnosti. Prije dvije godine 69 posto njih glasalo je za Pupovčev SDSS. Biralište koje smo posjetili nekada je bila škola. Kako je u mjestu samo jedno jedino dijete, škola je zatvorena i prepuštena propadanju. Ispred zgrade susreli smo nekoliko mještana koji su rezignirano pričali o propadanju Like. Više o današnjim izborima možete pročitati ovdje.

Kako je bilo nakon redovnih izbora?

Na redovnim lokalnim izborima, održanim u svibnju 2017., u Skupštini Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, 18 mandata pripalo je listi HDZ-a koju je ‘nosio’ Darko Milinović, sedam NL Karla Starčevića, tri SDP-u, dva SDSS-u i jedan mandat HSLS-u. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača.

U ogulinsko Gradsko vijeće, koje ima 17 vijećnika, osam mandata osvojila je HDZ-ova koalicija, pet SDP, tri NL Željka Stipetića te jedan mandat Demokratski savez Srba. Konačan odaziv je bio 52, 5 posto.

U svoje Gradsko vijeće od 15 vijećnika, Iločani su izabrali po pet vijećnika sa liste HDZ/HSLS-a te NL Marine Budimir, tri HSS-ovca, te po jednog pravaša (HSP-AS) i SDP-ovca. Izborima se odazvala polovica birača (49, 4 posto). U Općinskom vijeću Davora od 13 vijećnika, većinu, odnosno sedam mandata osvojio je HDZ, šest koalicija HSS/SDP. Odaziv je bio 45, 1 posto.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
218 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program