Otac žrtve na suđenju Zavadlavu: ‘Moj sin je ubijen greškom’

Danas će svjedočiti roditelji žrtava

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Suđenje Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko teško ubojstvo u Varošu početkom ove godine, počelo je danas u 9 sati u Velikoj dvorani splitskoga Županijskog suda.

Prvi su svjedočili roditelji Zavadlavovih žrtava. Vlado Ožić Paić, otac ubijenog Marina Ožića Paića (25) izjavio je da je za tragičnu vijest čuo na povratku s puta iz Sarajeva.

Je li Marin Ožić Paić ubijen greškom?

“Moj sin je ubijen greškom, upucan s leđa i ostavljen da umre u lokvi krvi, dok je ubojica otišao otuširati se i na piće. Moj sin je išao po ručak kojeg je naručio u restoranu kad ga je Zavadlav upucao, javlja Slobodna Dalmacija detalje iskaza Ožić Paića.

Na pitanje tužitelja Žarka Štrbca, zašto misli da je njegov sin ubijen greškom, svjedok je kazao: “Trebao je biti ubijen Jerko Malvasija, on je imao jedno vrijeme svog života plavi Burgman motor, a kojeg je te kritične prigode vozio moj sin”. Dodao je kako ostale ubijene nije poznavao.

Može li itko uzeti pravdu u svoje ruke?

“Moj sin susosjećao je s obitelji Filipa Zavadlava jer su generacija”, naglasio je. Posebno je zahvalio Torcidi koja na svakoj utakmici ističe ime njegovog sina, dok to što se njegovo ime pojavljuje i na stadionima diljem Europe govori, kazao je, da njegov sin nije bio kriminalna osoba nego dobar čovjek.

“Došao sam svjedočiti s porukom da više nikada nitko ne uzme pravdu u svoje ruke”, kazao je, dodajući da se on borio za svoju zemlju, da je voli i da se nada kako će sud donijeti pravičnu presudu.

Upitan traži li odštetu od počinitelja kazao je: “Moj sin bio je moje Sunce oko kojeg sam se vrtio i ja sam sad u tami. Ako mi možete vratiti moje Sunce, ne tražim odštetu. Ako ne, onda tražim”.

‘Ovaj potez obrane je dno dna’

Nakon svjedočenja u sudnici gospodin Ožić Paić ispred suda dao je izjavu u kojoj je žestoko napao obranu Filipa Zavadlava. “Ja sam svoj iskaz dao ranije i potpisao sve, ali im to nije bilo dovoljno već su tražili da ponovno dođem kako bih se suočio s ubojicom svog sina, kako bi me ovdje maltretirali i blatili sinovo ime. To je dno dna.

Moj sin je griješio u životu i bio je spreman za to odgovarat. No, ponavljam, on je stradao samo zato što je vozio motor koji je ranije pripadao Jerku Malvasiji. Da sam ja bio na tom motoru ja bih poginuo. A Malvasiju je policija sklonila nakon prva dva ubojstva”, ogorčen je otac Marina Ožića Paića.

Za ubojstvo sina doznala iz medija

Marijana Knežević, majka ubijenog Marina Bobana, kazala je kako je o ubojstvu svog sina saznala iz medija jer je bila u to vrijeme u Beogradu, a drugu dvojicu ubijenih, kako kaže, nije osobno poznavala, javlja Slobodna Dalmacija. Gospođa Knežević potvrdila je da je za Torlaka čula iz priča svog sina Marina…

Znala je i za Filipovog brata Stanislava, jer joj je sin pokazao zajedničke fotografije koje su nastale 2018. u Jelsi na otoku Hvaru. Ali, istaknula je, ne zna ništa o nikome od ubijenih.

Jake mjere osiguranja na sudu

Kako javljaju mediji čiji reporteri su na licu mjesta, zgrada Suda okružena je policijskim punktovima, a policajci pažljivo provjeravaju svakoga tko ulazi u Veliku dvoranu. Ispred zgrade Suda okupila se grupa koja podupire optuženog. Članovi te grupe izrazili su želju da raspravu prate u sudnici. Zavadlav je na sud stigao sputan lisicama na nogama, u pratnji trojice policajaca.

“Generalno se ne osjećam krivim. Ne bih se još očitovao o krivnji”, rekao je Zavadlav nakon čitanja optužnice, javlja Večernji list.

Saslušavat će se obitelji žrtava

Branitelj optuženoga odvjetnik Branko Šerić jutros je u izjavi za Hinu rekao kako glavna rasprava počinje čitanjem optužnice i izjašnjenjem o krivnji. Napomenuo je da će kao svjedoci, njih pet, biti saslušane obitelji žrtava i još dva svjedoka. “Nadam se da su pozivi uredni i da će se rasprava održati”, poručio je Šerić.

Zavadlav će na svoje suđenje dolaziti iz zatvora u Gospiću, gdje je završio nakon što je bio na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, gdje mu je utvrđeno da ima poremećaj ličnosti. Na pitanje hoće li Zavadlava nakon rasprave vraćati u gospićki zatvor, s obzirom da je sljedeća rasprava u četvrtak, te je li to sve skupo za državu, odvjetnik je odgovorio da ništa nije skupo. Kad bi inače sudovi radili ažurno onda ne mora biti skupo, dodao je.

“Najgore je kada nešto ide sporo, onda je još skuplje. Dakle, ažurnost po cijenu da ga se vozi iz Gospića i cijena goriva u dva pravca nije nikakva cijena. Mislim da će tempo procesa biti brz i da će u četiri ili pet ročišta završiti dokazni postupak”, kazao je Šerić. Upitan, odgovorio je i da mu je teško reći u kakvom je stanju Zavadlav, jer mu je ponašanje nepredvidivo.

Moguća kazna 50 godina zatvora

Optužnica Županijskoga državnog odvjetništva Zavadlava tereti da je 11. siječnja ove godine u Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Osim za trostruko teško ubojstvo tereti ga se i za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju. Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina. Policiji se predao nekoliko sati nakon ubojstva i to u kafiću nadomak zgrade policije. Prethodno je automatsku pušku odbacio u kontejner na cesti gdje ju i pronađena.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1976 članaka Više o autoru
Vedran Vrabec
Telegram autor
2010 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program