Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Zavod za javno zdravstvo umiruje: u Hrvatskoj nema Zika virusa, rizik od njegova širenja u Europi vrlo nizak

Infekcija je najopasnija za trudnice i žene koje planiraju trudnoću

21.03.2014., Zagreb - Profesorica biologije Ana Klobucar iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Stampar otkrila je novu vrstu komaraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva virusa zika koji prenose komarci, a rizik od širenja te infekcije Europom tijekom zimskog razdoblja vrlo je nizak, objavio je u četvrtak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), koji pozorno prati razvoj situacije nakon što je ovih dana pojava virusa potvrđena u trima europskim zemljama – Portugalu i Danskoj te Austriji.

Infekcija najopasnija za trudnice

S obzirom da je, po svim dosadašnjim indicijama, infekcija najopasnija za trudnice, ženama koje planiraju trudnoću HZJZ preporuča da odgode put u riskantna područja Srednje i Južne Amerike.

Iako se u većini slučajeva zika infekcija manifestira kao blaža bolest, postoje sumnje o neželjenim ishodima trudnoće kod zaraženih žena. Navode se slučajevi spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili pojave prirođenih malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi.

Također, u nekim od epidemijom zahvaćenih zemalja zabilježena je veća učestalost neuroloških poremećaja (Guillian Barré-ov sindrom) u odraslih osoba, što je također predmet intenzivnog istraživanja.

Pregnant women wait to be attended at the Maternal and Children's Hospital in Tegucigalpa on January 21, 2016. The medical school at the National Autonomous University of Honduras (UNAH) recommended that women in the country avoid getting pregnant for the time being due to the presence of the Zika virus. If a pregnant woman is infected by the virus, the baby could be born with microcephaly. AFP PHOTO/Orlando SIERRA / AFP / ORLANDO SIERRA
Najugroženije su trudnice i žene koje planiraju trudnoću AFP

Nema cjepiva ni lijeka

U HZJZ-u ističu kako zasad ne postoje ni cjepivo niti lijek za prevenciju zika virusne infekcije. Virus se može prenijeti i sa zaražene majke na dijete putem posteljice, odnosno tijekom poroda, a zabilježen je i prijenos spolnim putem.

Upozorava se na važnost pravodobnog informiranja putnika koji planiraju odlazak u rizična područja, naročito ako se radi o trudnicama i osobama s poremećajem imunološkog sustava ili drugim težim kroničnim bolestima.

Po podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) , zika virus je prisutan u velikom broju zemalja (Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupa, Saint Martin, Gvajana, Guatemala, Haiti, Puerto Rico, Cape Verde, Djevičanski otoci SAD-a, Samoa, Tajland).

U Europi je do sada zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva virusne bolesti kod osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama. Teoretski, mogućnost daljnjeg širenja infekcije od ovakvih importiranih slučajeva unutar Europe postoji, s obzirom da je tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji također prenosi zika virus, danas udomaćen u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Mediterana, što znači da ga ima i u Hrvatskoj.

Virus se prenosi ubodom komaraca

Zika virus najčešće se prenosi ubodom komaraca iz Aedes porodice, za koje je karakteristično da su aktivni danju, pri čemu su najaktivniji sredinom jutra i u razdoblju od kasnog popodneva do sumraka.

U većini slučajeva infekcija zika virusom je potpuno asimptomatska, dok se u manjem broju zaraženih obično manifestira kao blaža bolest, i to s povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i kožnim osipom.

Bolest obično traje 4 do 7 dana i u pravilu prolazi bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se u primjeni lijekova za smanjenje bolova i sniženje temperature, odnosno za ublažavanje svrbeža koji prati osip, navode u HZJZ-u.

Upozorenje trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću

Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporuča se odgoditi put, a ako to nije moguće, važno je da cijelo vrijeme strogo provode mjere osobne zaštite od uboda komaraca koje se odnose na korištenje repelenata, nošenje dugih rukava i dugih hlača, korištenje odgovarajućih mreža protiv komaraca ako borave u neklimatiziranim prostorima i sl.

Također, svaki putnik koji unutar tri tjedna po povratku iz rizičnih mjesta razvije opisane simptome treba obavezno kontaktirati svog liječnika i naglasiti gdje putovao.

Virus koji se pojavio u Brazilu rapidnom se brzinom širi na američkim kontinentima zbog čega će Svjetska zdravstvena organizacija sazvati sastanak odbora za krizne situacije, a mogao bi zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi, a prvi slučaj virusa u Europi zabilježen je u srijedu u Danskoj.

Opravdan strah od njegova daljnjeg širenja mogao bi se odraziti i na nadolazeće sportske događaje poput Olimpijskih igara kojima je ove godine domaćin Brazil, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više