Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zavod za statistiku drži presicu i brani pogrešku s brojem katolika: ‘Građani su krivi’

'Cilj ove konferencije je razjasniti pojedine nejasnoće', kazali su na početku

Državni zavod za statistiku službeno je predstavio konačne rezultate Popisa stanovništva. Konferenciju za medije otvorila je glavna ravnateljica DZS-a, Lidija Brković.

Kazala je kako je cilj ove konferencije razjasniti pojedine nejasnoće koje su se pojavile kada je DZS prije tri tjedna objavio rezultate Popisa stanovništa, dodajući kako su kontrolori obilazili domove stanovnika da bi provjerili već obavljeno samopopisivanje.

Ponavljaju: ‘Popisivači nisu smjeli sugerirati vjeru’

“Dobna struktura stanovništva pokazala je rastući trend starenja stanovništva, 195 naselja nema niti jednog stanovnika”, kazala je Brković, te ponovila i ostale poznate podatke o smanjenju broja stanovnika u velikom broju županija.

Što se tiče vjeroispovijesti, katolika je 78,97 posto, pravoslavaca 3,32 posto, muslimana 1,32 posto, osoba koje nisu vjernici i ateista ima 4,71 posto, dok se 1,72 posto osoba nije željelo izjasniti na pitanje o vjeri. Zbrku su, podsjetimo, stvorili rezultati popisa prema religiji, kad je otkriveno da je broj katolika dramatično pao. Kasnije se ispostavilo da je pad ipak manji; došlo je, naime, do propusta prilikom sastavljanja upitnika u popisu.

No, na današnjoj presici čelni ljudi DZS-a pogešku nisu priznali. “Pored pitanja, bilo je i metodološko objašnjenje, trebali su samo pročitati”, kazali su. “Pitanja o vjeri bila su jasno postavljena. Bilo je to potpuno otvoreno pitanje o kojem su se građani sami izjašnjavali, sami su i upisivali odgovor na ovo pitanje. Tijekom popisivanja na terenu popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor. Osoba se mogla slobodno izjasniti, odgovori su se tako i bilježili”, naglasila je Brković.

Podaci se ne validiraju s drugim registrima

“Podaci o vjeri ne validiraju se s drugim podacima. U popisu 2011. bilo je pitanje poluotvorenog tipa” naglasila je Brković. Na presici je nekoliko puta ponovljeno kako su “građani trebali pažljivije pročitati pitanja”.

Prema konačnim rezultatima Popisa, inače, u Hrvatskoj živi 3.871.883 stanovnika. Među njima je, prema narodnosti, 3,547.614 (91,63 %) Hrvata, Srba 123.892 (3,2 %), Bošnjaka 24.131 (0,62 %), Roma 17.980 (0,46 %), Talijana 13.763 (0,36%). U odnosu na prošli popis, Hrvatska je izgubila 413 tisuća stanovnika, odnosno 10% svog stanovništva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više