Politika & Kriminal

Zavod za statistiku odbija nam odgovoriti koliko im je popisivača bilo pozitivno na korona testovima

Pokušava li DZS skrivanjem podataka izbjeći paniku ili se popisivači uopće ni ne testiraju?

Ovaj i sljedeća dva tjedna, 1,1 milijun kućanstava u Hrvatskoj trebalo bi obići skoro devet tisuća popisivača i kontrolora u drugoj fazi Popisa stanovništva 2021. godine. Radi se o poslu koji je kruna rada Državnog zavoda za statistiku, koji se obavlja jednom u deset godina i rezultat kojeg su precizni podaci koji se koriste kao temelj za buduće državne strategije i politike.

Ukratko, mjesta za improviziranje ne bi smjelo biti ni u primisli, a rad na ovom važnom poslu morao bi školski biti primjer transparentnosti. U stvarnosti, međutim, priča o Popisu stanovništva u doba pandemije pretvorila se, kako smo već pisali, u pokaznu vježbu kampanjske i posebno neodgovorne improvizacije.

Koliko se pozitivnih popisivača šeta Hrvatskom?

Kako od odgovornosti za sve dosad napravljene propuste dosad, nimalo iznenađujuće, nije bilo ništa, ne čudi da stvari postaju sve gore. Naime, Državni zavod za statistiku odbija objaviti koliko je popisivača bilo pozitivno na Covid-19.

Ovdje se, nije teško primijetiti, ne radi više samo o potencijalnom ugrožavanju samog posla popisivanja stanovništva, nego i o javnozdravstvenom pitanju. S obzirom na to da je čak 4000 popisivača bez Covid potvrde (nisu cijepljeni, niti su preboljeli koronu u posljednjih pola godine), oni svakog tjedna idu tri puta na antigensko testiranje.

Ali, koliko je onih koji su, recimo, jučer po kućama i stanovima s građanima ispunjavali rubrike na popisnim formularima, dan poslije na testu bilo pozitivno na Covid-19, e to je pitanje na koje Državni zavod za statistiku iznenađujuće uporno odbija odgovoriti.

Pitanja koja se sama nameću

Naime, Telegram je to, prilično jasno i jednostavno pitanje (broj pozitivnih popisivača i kontrolora) uputio DZS-u još u ponedjeljak. Unatoč požurnicama, sve što smo dobili je podatak o tome da njih 4000 nema Covid potvrdu, koji je ravnateljica DZS-a iznijela na tiskovnoj konferenciji još početkom tjedna.

Uz svu dobru volju, ovdje je nemoguće zanemariti dva pitanja koja se sama od sebe nameću. Prvo, krije li Državni zavod za statistiku broj pozitivnih jer je on toliki da bi uznemirio javnost i ugrozio nastavak provođenja Popisa? I drugo, još gore, ako ne postoji podatak o broju pozitivnih, postoji li – uopće – testiranje koje se navodno provodi nad četiri tisuće ljudi, tri puta tjedno?

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu