Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Završen prvi slučaj europskih tužitelja u Hrvatskoj. Osuđen prevarant koji je pokušao ukrasti milijun eura

Danijel Vinković nagodio se na 10 mjeseci zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro

Prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj, Danijel Vinković, poznati međimurski poljoprivrednik priznao je danas na sudu krivnju i nagodio se na kaznu od 10 mjeseci zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro.

Na teret mu je optužnicom, podignutom prije dva mjeseca, bila stavljena subvencijska prijevara na štetu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj teška gotovo milijun eura.

Detalji optužnice

Europsko tužiteljstvo otkrilo je da je ovaj vlasnik lokalnog OPG-a podnio krajem 2020. Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zahtjev za bespovratnom subvencijom. Tražio je iznos od 7.439.500 kuna. Od toga je 85 posto, odnosno 6.323.575 kuna ili oko 843.000 eura trebalo biti isplaćeno iz europskog proračuna. Preostali iznos od 15 posto, ili 1.115.925 kuna, trebao je inkasirati iz državnog proračuna RH.

No, tužiteljstvo je utvrdilo da je okrivljenik među dokumentima što ih je poslao uz zahtjev za potporom, priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika. Drugim riječima, lažnim dokumentom prikazao je da ispunjava sve uvjete za prijavu što, međutim, prema optužnici, nije bio slučaj.

“Do zatražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti”, navelo je u optužnici europsko tužiteljstvo, a Vinković je to danas priznao.

Kako posluje Vinković?

Telegram je prvi pisao o detaljima poslovanja Danijela Vinkovića, odnosno njegove obitelji u čijem se vlasništvu nalazi poznati Poljoprivredni obrt Vinković. Zlatko Vinković, otac Danijela Vinkovića iznimno je burno reagirao na naše upite o sumnjivim potezima na natječaju za milijunsku potporu koju je tražio njegov sin. Uvjeravao nas je da njegov sin nije ništa kriv, već je za sve odgovorna država koja je poljoprivrednike ‘stjerala do ruba’.

Inače, od 2018. do danas Danijelu Vinkoviću isplaćeno 176.435,47 kuna izravnih potpora. Njegov otac pak, puno duže dobiva potpore. Od 2012. isplaćeno mu je 3.989.608,22 kuna. Od tog iznosa, pojašnjavaju u Agenciji, 3.379.796,26 kuna odnosi na investicijsku potporu na koju je dobio prema natječaju iz 2018. za ‘Restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – sektor voća i povrća’. Ulaganje se odnosilo na kombajn za vađenje krumpira i luka, prskalicu za zaštitu bilja, opremu i software za preciznu poljoprivredu, opremu i uređaje za skladištenje. Još 609.811,96 kuna dobio je kao izravne potpore, potvrđeno nam je iz Agencije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više