Završeno je iskapanje u Gračanima. Izgleda da tamo nema masovne grobnice, pronašli su samo životinjske kosti

Postojale su indicije da je tamo masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

ZADNJA IZMJENA: ožu. 17, 2017
Foto: PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je na svojim internatskim stranicama kako je na području Gračana provelo potrebna istraživanja zbog indicija da je tamo masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata i naglasilo kako je postupkom istraživanja utvrđeno kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

Prilikom infrastrukturnih radova u Gračanima pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice pa je provedeno terensko istraživanje i probno iskapanje žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu, navodi ministarstvo.

Pronađene kosti životinjskog podrijetla

Dodaje kako je istraživanje organizirano temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kako je utvrđeno kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

U postupku probnog iskapanja sama lokacija dodatno je pretražena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za traganje posmrtnih ostataka, prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena, dodaje se. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ono naglašava kako nastavlja kontinuirano prikupljati saznanja i provoditi terenska istraživanja o mogućim masovnim grobnicama na području naselja Gračani.

Indicije o masovnoj grobnici

Ministar branitelja Tomo Medved u 14. ožujka je u zagrebačkim Gračanima obišao lokaciju na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtave iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati radi li se o masovnoj grobnici.

“Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti postupit ćemo u okviru protokola, ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad”, rekao je tada Medved.