‘Zbog duga države obustavit ćemo isporuku lijekova bolnicama u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima’

Iz veledrogerija kažu da je dosta, dugovi svaki mjesec rastu 150 milijuna kuna, ostali su bez novca za dobavljače

ZADNJA IZMJENA: tra 2, 2019

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je u ponedjeljak da će biti obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala bolnicama, ako se s Vladom ne pronađe rješenje za sanaciju duga bolnica prema veledrogerijama, koji iznosi oko dvije milijarde kuna i svakog se mjeseca povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

Veledrogerije su ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima pa će u sljedećih nekoliko dana biti prisiljene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima, a riječ je o općim bolnicama u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čiji rokovi plaćanja prelaze tisuću dana, navodi se u priopćenju.

Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije krajem prošle godine iznosio je 2,2 milijarde kuna, od čega je 85 posto bio dospjeli dug. Uz izniman rast bolničke potrošnje nastavljen je i negativan trend plaćanja dugova, pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto. U priopćenju se ističe da su se veledrogerije, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

Vlada to shvaća kao redovan način poslovanja

Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile ministarstva zdravstva i financija, a u veljači i predsjednika Vlade o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

“Veledrogerije iz godine u godinu nalaze rješenja i sprječavaju obustavu lijekova jer su u pitanju ljudski životi i zdravlje pacijenata. Veledrogerije su iscrpile kreditne linije, a čini se da Vlada to shvaća kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravamo više godina“, izjavio je predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

Koordinacija veledrogerija uputila je posljednji apel Vladi sa zamolbom za sastanak 19. veljače, no nije dobila odgovor, napominje se u priopćenju. Veledrogerije poručuju da više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava, te su primorane najaviti da, ako i ovaj put izostane želja Vlade za nalaženjem hitnih mjera, obustava isporuke morat će obuhvatiti i ostale bolnice, redom one s prvim sljedećim najduljim dugovanjem. “Na žalost, hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova isključivo je u rukama Vlade, naše mogućnosti su iscrpljene“, poručuje Klobučar u ime HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

Teo Marević
Telegram autor
Više s weba
Ostanite uz telegramov program