Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zbog hakerskog napada u BiH tisuće zaposlenih u državnoj upravi sjede i ne rade ništa

Hakerski napad na računalnu mrežu parlamenta BiH registriran je još 9. rujna

16.09.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucije Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Tisuće zaposlenika u državnim institucijama Bosne i Hercegovine već dva tjedna sjede u svojim uredima i ne rade ništa jer nemaju pristup računalnim mrežama ugroženim hakerskim napadima, pišu tamošnji mediji.

Serveri parlamenta BiH blokirani su od 9. rujna kada su ih hakeri, koji još nisu identificirani, napali zlonamjernim virusima zaključavši sve podatke koji su tamo pohranjeni. Informatički stručnjaci od tada pokušavaju očistiti sustav, no u tome još nisu uspjeli i nema naznaka kada bi se to moglo dogoditi.

“Čiste se strojevi i ne mogu reći do kada će trajati. Ovo je dosad najozbiljniji napad i nismo jedini napadnuti. Tu su i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH. Istraga je u tijeku i cijela sigurnosna struktura je uključena”, kazao je voditelj službe za informiranje parlamenta BiH, kako ga citiraju banjolučke “Nezavisne novine”.

Neki rade na osobnim laptopima

Ipak, tvrdi da nije izgubljen niti jedan podatak koji je bio pohranjen na računalnoj mreži državnog parlamenta.

Službenicima, ali i dužnosnicima je za sada zabranjeno koristiti računala u sjedištima izvršne i zakonodavne vlasti države, dok informatičari ne potvrde da je opasnost u cijelosti otklonjena.

Neimenovani izvori navode kako se zaposleni snalaze kako tko zna, elektroničku poštu šalju s privatnih naloga i koriste osobne laptope kako bi bilo što učinili, no i dalje nemaju nikakav pristup bazama podataka.

Hakeri ‘zaključali’ pristup bazi podataka

Hakerski napad na računalnu mrežu parlamenta BiH registriran je još 9. rujna, neposredno nakon što je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) upozorila na opasnost od takvih napada te pozvala na poduzimanje dodatnih mjera zaštite.

OSA, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), trenutačno pokušava utvrditi tko stoji iza napada.

Lokalni mediji ranije su objavili kako su napadači “zaključali” pristup bazama podataka, a takva pojava u cyber prostoru uobičajeno je povezana s pokušajima iznude pri čemu napadači traže novce kako bi žrtvama ponovo omogućili pristup podacima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više