Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Video. Zbog izgradnje luke sukobili se mještani Ilovika i policija. Dvoje završilo na hitnoj, više privedenih

U pobuni su građane spriječili zaštitari koji su štitili prolaz bageru namijenjenom rušenju mola

FOTO: Facebook/Spasimo otok Ilovik

Stanovnici otoka Ilovika već mjesecima se bore i prosvjeduju protiv projekta izgradnje velike luke u uvali Mrtvaška na Lošinju koji će im, tvrde, ozbiljno otežati život. Pobunili su se i jutros, kada su u Mrtvašku stigli bageri kako bi srušili mol. Razjarene građane zaustavili su zaštitari i policija, a neke su i priveli. Među njima je član mjesnog odbora Ladislav Radoslović.

Što se jutros događalo u Mrtvaškoj aktivisti su opisali na Facebook stranici Spasimo otok Ilovik, istaknuvši da su ozlijeđene dvije osobe. “Zaštitari nisu dali da se ljudi iskrcaju na rivu, naguravali su ljude i skoro nas je nekoliko palo u more. Poslije je došlo još policajaca i u naguravanju policije s mještanima stradala je stanovnica i pozvana je hitna medicinska pomoć te će biti prevezena u Rijeku. U naguravanju je stradala i druga sumještanka, koja je inače i onkološki bolesnik te će i ona biti prevezena u Rijeku. Uhitili su našeg glasnogovornika Ladislava Radoslovića i još nekoliko mještana uz njega”, opisali su.

Mještani poručuju da neće odustati i da “borba ide do samoga kraja”. “Mi samo želimo put do kuće i na to imamo pravo”, navode uz objavljene fotografije prosvjeda.

MRTVAŠKA DO ZADNJE KAPI KRVI! ŠTO JE DO OVOGA MORALO DOĆI??Ovoga puta donijeli su dva pauka, dva bagera, zaštitara…

Posted by Spasimo Otok Ilovik on Monday, June 13, 2022

#SPASIMOILOVIK

Posted by Spasimo Otok Ilovik on Monday, June 13, 2022

Privedeno je još dva mještana koji su samo mirno stajali i gradski vijećnik Rudi Ivković. Onaj tko je najodgovorniji za ovu represiju nad nama, ravnatelj Filip Balija, šeta među ljudima i on je zaštićen. Pritom nagovara ljude kako je to za naše dobro i kako će nam on sve omogućiti. Radnici koji rade na bageru imaju samo jednu naredbu -‼️‼️‼️‼️‼️ SRUŠITI MOL‼️‼️‼️‼️‼️Znamo i da ukoliko ne uspiju po postojećem putu, alternativa im je proći po šumi i doći ravno do mola. #SPASIMOILOVIK

Posted by Spasimo Otok Ilovik on Monday, June 13, 2022

 

Svoju verziju događaja ponudila je i policija. “Jutros u 6.12 sati nadležna policijska postaja zaprimila je zahtjev za intervencijom policije zbog osobnog vozila koje je parkirano blokiralo državnu cestu DC 130 i onemogućavalo prometovanje tom dionicom”, odgovorili su na upit Telegrama. “Dolaskom na mjesto traženja intervencije policijski su službenici osim već spomenutog vozila, zatekli i veći broj građana koji su onemogućavali redovno odvijanje prometa”, nastavili su iz PU primorsko-goranske.

“U sklopu postupanja policije u službene prostorije privedeno je više osoba te će se provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je došlo do protupravnog ponašanja, dok su dvije osobe prevezene u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći. Osobno vozilo koje je blokiralo promet ovom dionicom državne ceste DC 130 je izmješteno u 12.10 sati”, stoji u odgovorui koji smo primili od policije.

‘Borba ide do samog kraja’

U Mrtvaškoj je lani počela dogradnja luke vrijedna 81 milijun kuna. Tijekom tih radova, koji trebaju trajati dvije godine, brod koji je išao od Ilovika do Mrtvaške sada je izmješten na dulju rutu i plovi od Ilovika do Malog Lošinja. Stanovnici Ilovika, nezadovoljni time, tvrde kako je ugrožen opstanak obitelji na otoku i da je projekt loše pripremljen, te traže da im se i tijekom radova osigura svakodnevna veza od Ilovika do Mrtvaške.

Krajem svibnja zbog projekta Mrtvaška sastali su se župan Zlatko Komadina, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. Nakon sastanka su zaključili kako je “riječ o strateški važnom infrastrukturnom projektu za bolje prometno povezivanje kvarnerskih otoka kao i buduće plave magistrale”. Ministar Butković tada je izrazio žaljenje onime što opisuje kao opstrukciju projekta od strane mještana Ilovika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više