Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zbog navale superodlikaša mijenjaju se propisi za upise; sve srednje škole moći će uvesti prijemne ispite

Neke su srednje škole već uvele prijemne ispite, kako bi provele eliminacijski postupak među superodlikašima

FOTO: Vjekoslav Skledar

Proteklih nekoliko godina, u vrijeme upisa u srednje škole, redovito se otvaralo pitanje fenomena ‘superodlikaša’. Radi se o učenicima kojima je iz svakog predmeta zaključena petica pa su školsku godinu završili općim uspjehom 5,0. No, inflaciji superodlikaša pri upisu u srednje škole uskoro bi mogao doći kraj. Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ubuduće će bi prilikom upisa učenika veliku ulogu mogli imati prijemni ispiti.

Sve srednje škole koje to žele moći će provoditi prijemne ispite, bez posebnih uvjeta, pri čemu će se broj bodova koje donosi prijemni povećati sa sadašnjih pet na deset bodova. Prema tome, učenik koji ima manji broj bodova na temelju uspjeha u osnovnoj školi teoretski će se na rang listi za upis moći plasirati bolje od nekog ‘superodlikaša’, odnosno učenika s prosjekom 5,0. Naravno, u slučaju da bolje od njega riješi prijemni ispit.

Prijemni iz Hrvatskog, matematike, stranog jezika…

Resorno ministarstvo je Prijedlog izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole objavilo danas na e-savjetovanju, a u njemu se, među ostalim, navodi: “Srednje škole mogu provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan koji samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi.“

Neke su srednje škole, poput prirodoslovne škole Vladimir Prelog, već morale posegnuti za uvođenjem prijemnih ispita, kako bi mogle provesti kakav-takav eliminacijski postupak među silnim ‘superodlikašima’. Međutim, ovim prijedlogom se ukidanju posebni uvjeti za provođenje prijemnih. Do sada su škole morale dokazati da su u prošloj školskoj godini upisale kandidate s bodovima u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Još jedna novost je da se ukida dodatni bod za učenike sa zdravstvenim teškoćama i one koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja. Ipak, oni će imati prednost pri upisu u slučaju kada dva ili više kandidata imaju izjednačen broj bodova na temelju ocjena i prijemnog ispita. Također, ako se više učenika nalazi na granici za upis, to jest na zadnjem mjestu koje jamči upis, onda u slučaju da imaju isti broj bodova iz ocjena, a polagali su prijamni ispit, prednost ima onaj učenik koji je bio bolji na prijamnom ispitu.

Zaključne ocjene od 5. do 8. razreda

Telegram je u više navrata pisao o inflaciji takozvanih superodlikaša, čiji broj raste iz godine u godinu. Pojasnimo, u sustavu upisa u srednje škole presudnu ulogu igraju zaključne ocjene od 5. do 8. razreda. Gledaju se ukupni prosjeci ocjena u svim višim razredima, a zatim još posebno zaključne ocjene u 7. i 8. razredu iz Hrvatskog, Matematike, prvog stranog jezika i triju nastavnih predmeta važnih za pojedine programe obrazovanja. Najviši broj bodova koji se može ostvariti na temelju ocjena je 80.