Politika & Kriminal

Zbog nereda pred školom u Zagorju kažnjeno 8 osoba, ravnatelj kaže da formira tim koji će riješiti probleme

Policija je objavila kako je utvrdila 26 prekršaja i da je sankcionirala osam osoba zbog okupljanja pred školom

15.09.2021., Krapinske toplice - Osnovna skola Krapinske toplice, Zbog roditelja djecaka koji su prosvjedovali protiv nosenje maski u skoli zastitari i policija cuvaju skolu. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovo nije prosvjed, mi smo nitko i ništa, samo prolaznici, odgovarali su u srijedu okupljeni pred Osnovnom školom Krapinske Toplice na novinarska pitanja do kada će prosvjedovati zbog Kristijana Gaćine, oca koji ne želi da mu sin u školi nosi masku.

Nakon što se Gaćina pobunio zbog činjenice da mu sin mora nositi masku u zajedničkim prostorima škole, prosvjednici se od prošlog petka okupljaju pred školom zbog čega su angažirani i zaštitari, a pred zgradom škole su i policijski službenici. U srijedu se pred školom skupilo šest-sedam prosvjednika koji se na zahtjev policijskih službenika nisu htjeli predstaviti, zbog čega je nekoliko njih privedeno.

PU Krapinsko-zagorska je danas objavila kako je sankcionirala osam osoba zbog okupljanja pred školom. Javili su kako su utvrdili 26 prekršaja, od čega je jedan narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem, pet prekršaja neprijavljenog okupljanja pred školom, sedam prekršaja nenošenja maske u zatvorenom i 13 prekršaja odbijanja davanja osobne iskaznice na uvid.

‘Škola funkcionira normalno, ali okolnost nisu normalne’

Ravnatelj škole Samson Štibohar danas je za Index rekao kako svi koji prosvjeduju pred školom nisu iz Krapinskih Toplica te kako je oformio poseban tim za rješavanje ovog slučaja. “Nastava se održava u učionicama, tako je propisano, tamo se ne nose maske i tamo su učenici slobodni. Sve ide dalje, samo ove stvari koje se događaju izvan dvorišta škole nisu pod našim utjecajem”, rekao je, a na pitanje kada će se ovo riješiti odgovorio da to treba pitati roditelje.

“Danas smo uputili dopis Centru za socijalnu skrb da vidimo što su oni jučer napravili i što dalje. Od početka smo odmah obavijestili telefonom Centar i socijalnu radnicu, još u utorak, svaki dan imamo brifing s njima”, rekao je ravnatelj koji je poručio i kako škola normalno funkcionira, ali da okolnosti nisu normalne.

Osim toga, Index neslužbeno doznaje da je u školu ušlo dvoje policajaca u civilu. Pišu kako oni navodno ispituju profesore o upadu prosvjednika u školu u petak.

Ministar: ‘Tužno je da se djeca ovako koriste’

Na novinarska pitanja do kada misle prosvjedovati, okupljeni su odgovorili da “ovo nije prosvjed”, pitajući novinare znaju li oni definiciju prosvjeda. Kada su ih novinari pak upitali zašto su se onda okupili pred školom i tko su oni, prosvjednici su odgovorili kako su oni “samo prolaznici” i upitali novinare zašto su oni tamo. Nakon što su im novinari pojasnili kako samo rade svoj posao, prosvjednici su im odgovorili da su “tako govorili i Hitlerovi ljudi”.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je u Hrvatskom saboru dao izjavu medijima u kojoj je prokomentirao stanje u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama. Govoreći o situaciji u Krapinskim Toplicama, Fuchs je rekao da ona i dalje nije do kraja smirena, jer roditelji dječaka i dalje ne puštaju na nastavu unatoč razgovorima s Centrom za socijalnu skrb.

“Dodatno je loše da se okupljaju prosvjednici protiv nošenja maski. Sve skupa je jako tužno da se djeca koriste u nekakve svrhe propagiranja svojih stavova i ideja. Znam da je 26 njih zaradilo prekršajne prijave, a jedan je priveden jer se nije htio legitimirati. Jako loša situacija bez obzira na to je li to prosvjed preko puta škole, jer su se sada tamo premjestili”, kazao je Fuchs.

Incident i u školi u Savskom Gaju

Novinare je zanimalo misli li Fuchs da ovo može prerast u širi incident, na što je on rekao kako ne zna pa ispričao da se u zadnje vrijeme pojavljuju djeca u školama koja pokušavaju imitirati slučaj iz Krapinskih Toplica, govoreći da ne žele nositi maske.

Dnevnik.hr je danas objavio kako je tijekom održavanja roditeljskog sastanka u Osnovnoj školi Savski gaj jedan muškarac jučer popodne izvadio nož i njime počeo mahati. Muškarac koji se razmahao nožem bio je u alkoholiziranom stanju i nož je navodno zabio u stol za kojim je bila učiteljica.

Roditelji s djecom su se razbježali, a alkoholiziranog muškarca uspio je svladati i razoružati te zadržati do dolaska policije bivši pripadnik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, koji je bio na roditeljskom sastanku.

Policija utvrđuje okolnosti događaja

Policija utvrđuje okolnosti događaja, a i tu situaciju je komentirao ministar Fuchs. Govoreći o problemima koji već danima traju u OŠ Krapinske Toplice, ministar je rekao: “Ne možemo reći da je to izravno povezano s ovim što je bilo u Savskom Gaju, ali takvo ponašanje u javnosti svakako potiče i druge, što nije u redu.

“Taj čovjek je imao određenih čudnih ponašanja. Mislim da je bio alkoholiziran, zabio je nekakav mali nož u stol. Rekao je: ako ne možete rješavati stvari drugačije, onda ih rješavajte ovako”, kazao je ministar obrazovanja.

 

 

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu