Politika & Kriminal

Zbog obitelji koja je napravila čudo, ima još nade. Ovo je sve što se događalo u potresnom slučaju kapetana Dine

Nakon više od tjedan dana potrage pronađena su tri preživjela pomorca i četiri tijela poginulih. No, pojavila se nova nada

U nevremenu nasred Atlantika 26. rujna potonuo je francuski brod Bourbon Rhode, a na njemu je među 14 članova posade nestao i šibenski kapetan Dino Miškić (39). Do danas su tri člana posade pronađena živa, a pronađena su i tijela četvorice poginulih pomoraca. Šibenski kapetan i dalje se vodi kao nestao, no njegova obitelj se ne predaje. Nakon što je objavljeno da se potraga prekida, počeli su vršiti pritisak na hrvatske vlasti da urgiraju diplomatskim kontaktima, a na noge je podigla i brojne građane koji potpisuju peticiju za nastavak potrage, te prikupljaju financijsku pomoć za njeno izvođenje u privatnom obliku.

U međuvremenu se jutros pojavila nova nada za preživjele i hrvatskog kapetana, i to nakon što je objavljeno kako su u vodama nestanka navodno viđene signalne rakete koje bi mogle značiti da preživjelih još ima. Zbog toga se u području tragičnog događaja potraga ponovno intenzivirala.

1. Bourbon Rhode nestao 26. rujna

Bourbon Rhode, tegljač francuske kompanije Bourbon Offshore potonuo je u Atlantiku 26. rujna, nakon što se našao na udaru uragana Lorenza. Na njemu je u trenutku nestanka bilo 14 pomoraca, među kojima i šibenski kapetan Dino Miškić. Kapetan je prije potonuća odaslao poziv u pomoć navodeći kako se nalaze oko 1200 nautičkih milja od Martiniquea i oko 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od središta uragana Lorenzo. Pritom je kazao kako im more prodire u krmu broda. Tvrtka je odmah organizirala akciju spašavanja uključujući u potragu i tamošnju obalnu stražu, francusku mornaricu te dio američke avijacije.

2. Pronađena tri preživjela pomorca

U nedjelju 29. rujna objavljeno je da su nakon dvodnevne potrage u moru pronađena tri mornara, ukrajinska državljanina koji su se nalazili na jednoj splavi za spašavanje. Od njih se kasnije doznalo da plutaju od 26. rujna kada su brodu nakon prodiranja mora otkazivali motori te je potonuo. Istovremeno, naše je Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je brod bio pod vodstvom šibenskog kapetana, koji se smatra nestalim.

3. Četvrti dan potrage pronađeno jedno tijelo

Četvrti dan potrage, 30. rujna nastavljena je potraga za Miškićem i njegovim kolegama. Tijelo jednog od pomoraca je pronađeno, a u međuvremenu u javnost počinju curiti informacije o poslovanju Bourbon Offfshorea. Oni koji su radili za tu tvrtku tvrde kako ne brine o brodovima, da su zbog njihovog lošeg stanja ranije već stradavali mornari, njih osam, da je tvrtka za to i kažnjavana, ali da se ništa nije promijenilo. O lošem stanju Bourbon Rhodea progovara i kum nestalog Šibenčanina, inače također kapetan jednog broda pozivajući se na izvore iz Miškićeve obitelji.

4. Još tri poginula pomorca pronađena u moru

Peti dan potrage 1. listopada francuski mediji objavljuju da je moru pronađeno tijelo jednog pomorca. Primijećeno je iz zrakoplova koji je pretraživao vode, a potom je izvučeno na komercijalni brod da bi bilo prebačen na brod francuske ratne mornarice. Nešto kasnije tvrtka Bourbon Offshore izdaje priopćenje da su u moru pronađena još dva tijela preminulih pomoraca s broda Bourbon Rhode. Ni jedan od njih nije Dino Miškić.

5. Nakon tjedan dana zaustavlja se potraga

Tri dana kasnije, u petak 4. listopada francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je da obustavlja potragu za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode među kojima je i hrvatski kapetan. Do tog dana pronađena su tri preživjela mornara te tijela četvorice poginulih.

6. Bitka obitelji Miškić, apel i peticija

Ogorčena zaustavljanjem potrage obitelj Miškić, koja je svih dana pomno pratila potragu, zahvaljivala javnosti na podršci te tražila da se ne objavljuju neprovjerene informacije, u subotu 5. listopada odašilje priopćenje za javnost u kojem apelira da se potraga za nestalim pomorcima i kapetanom Dinom Miškićem nastavi. Ističu kako su u more spuštene još tri splavi na kojima pomorci mogu preživjeti i mjesec dana, a da je tvrtka Bourbon Offshore potragu prekinula nakon sedmodnevne potrage.

“S time se ne možemo niti ćemo pomiriti. Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji. Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi”, poručuje obitelj.

Odmah po njihovom apelu, uz podršku Sindikata pomoraca, kreće i potpisivanje peticije građana koji također traže nastavak potrage. Pokrenuta je i Facebook stranica na kojoj se prikupljaju sve informacije o potrazi za brodom. Obitelji i njihovi prijatelji organizirali su i kampanju prikupljanja novca za nastavak potrage i to privatne. “Pomozite nam da prikupimo novac za traženje sedam pomoraca koji su napušteni na oceanu”, poručili su pokrenuvši kampanju u kojoj je u samo pola sata bilo prikupljeno oko 4000 eura. Danas je taj iznos dosegao 20.000 eura. Obitelj u međuvremenu šalje i pismu hrvatskom šefu diplomacije.

7. Predsjednica pisala Macronu

Dan kasnije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović priopćila je kako je poslala pismo francuskom kolegi Emmanueleu Macronu u kojem ga moli da ne obustavlja potragu za pomorcima s broda Bourbon Rhode. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je kazao kako nisu sve mogućnosti potrage iscrpljene te da su izdane upute svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima da motre područje. Do tog trenutka peticiju za nastavak potrage za pomorcima potpisalo je oko 30.000 građana.

8. Nastavlja se potraga

Brodarska kompanija Bourbon Offshore u ponedjeljak 7. listopada objavljuje kako se potraga nastavlja uz pomoć broda Alp Striker, te da su upozoreni i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. “Od danas, operacija potrage koju obavlja CROSS nastavlja se: brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce”, piše Bourbon u priopćenju za medije, napominjući kako su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni također mobilizirani kako bi primjereno motrili područje.

9. Viđene signalne rakete?

Danas se pojavila nova nada da će nestali pomorci možda biti pronađeni. Naime, francuski Le Parisien prenio priopćenje prefekture Martinique u kojem stoji kako je u noći s nedjelje na ponedjeljak uočena “moguća signalna raketa” oko područja na kojem se traga za preostalom posadom broda Bourbon Rhode.

Na putu prema području pretrage, dva promatrača na mostu broda Alp Striker vidjeli su 20 sekundi bijeli, a zatim i crveni pirotehnički signal. Regionalni centar za spašavanje odmah je poslao tri trgovačka broda da krenu u tom smjeru, a područje će preletjeti američki Hercules C-130. U međuvremenu je peticiju za nastavak potrage potpisalo oko 40.000 ljudi, a za potragu je prikupljeno i oko 8500 eura.

10. Potraga uz pomoć satelita i dronova

O potrazi se danas ponovno oglasio i ministar Grlić Radman koji je potvrdio da je i Ministasrtvo informirano o signalizirajućim raketama. Kazao je kako je napravljen veliki diplomatski i politički pritisak da se potraga nastavi. Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je za Hinu kazao da u zadnjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage te da su potrage do sada obično završavale ranije.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, kazala je novinarima na Markovu trgu da u potragu nije uključena samo Francuska nego i neke druge države, uključujući SAD, te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova. Uz hrvatsku predsjednicu pismo je u međuvremenu Macronu poslao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također tražeći da ne odustane od potrage.

Nastavite čitati