Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zbog omikrona HZJZ ponovno mijenja pravila za testiranje i karantenu. Dvije su važne promjene

Odsad se antigenski test priznaje kao dokaz zaraze, a za skraćenje karantene na sedam dana više ne treba negativan test

26.10.2021., Zagreb - Velike guzve ispred bolnice Sestara Milosrdnica. Gradjani u nepreglednim redovima satima cekaju testiranje na koronavirus. U posljednja 24 sata zabiljezeno je 3360 novih slucajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slucajeva u Republici Hrvatskoj danas ukupno 17.944.
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ponovno je promijenio preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima zaraženih, kao i o testiranju. Razlog najnovijih izmjena je ubrzano širenje omikron varijante koronavirusa te ograničeni kapaciteti testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina, poručili su iz HZJZ- a.

Tako sada karantena za bliske kontakte, koji su cijepljeni ili preboljeli prije više od 4 mjeseca, traje sedam dana. Do sada je karantena kod takvih kontakata trajala 10 dana, a mogla se skratiti na sedam tek nakon negativnog testa. Izuzeća od karantene su i dalje osobe potpuno cijepljene unutar 4 mjeseca, odnosno 2 mjeseca ako su cijepljene Johnson & Johnsonom, osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 4 mjeseca, docijepljeni i oni koji su cijepljeni nakon preboljenja.

Rezultate antigenskog testa nije potrebno utvrđivati PCR testom. Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata, koji ne podliježu karanteni, mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje, tzv. kućni testovi, koji su temeljeni na uzorku brisa nosa. Ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) u medicinskoj ustanovi.

Brzi test dovoljan za potvrdu bolesti

S obzirom na visoku incidenciju, pozitivan brzi antigenski test u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama je dovoljan za potvrdu bolesti (nije nužna potvrda PCR testom). To je, dakle, u skladu s najavom ministra zdravstva Vilija Beroša da će se covid potvrda moći dobiti i na temelju brzih testova, ali će vrijediti samo u Hrvatskoj.

Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih SARS-CoV-2 virusom traje sedam dana ako su cijepljene s dvije doze cjepiva unutar četiri mjeseca, odnosno jednom dozom Johnson & Johnson cjepiva unutar dva mjeseca, docijepljene osobe, osobe preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili su nakon preboljenja primarno cijepljene.

Izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca, odnosno jednom dozom Johnson & Johnson cjepiva unutar dva mjeseca, docijepljene, preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili su nakon preboljenja primarno cijepljene i tri dana nemaju temperaturu, bez upotrebe antipiretika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više