Politika & Kriminal

Zbog rezolucije o abortusu izbila svađa u Saboru. SDP-ovac vikao na Selak Raspudić: ‘Vi lupetate!’

Nedugo potom joj se ispričala Mirela Ahmetović, a Most je za to vrijeme na Twitteru hvalio svoju zastupnicu

FOTO: Screenshot: YouTube

Rezolucija hrvatskog eurozastupnika Predraga Matića o općem pravu na pobačaj, o kojoj bi trebao glasati Europski parlament u Bruxellesu, danas je dovela do žestokih rasprava u Saboru, kao i na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova. Posebno žestoko bilo je na Odboru na čijem se dnevnom redu našla upravo ta rezolucija.

Odmah nakon predstavljanja dnevnog reda, oglasila se SDP-ova Mirela Ahmetović koja je rekla kako tu točku treba maknuti s dnevnog reda, s obzirom na to da se radi tek o prijedlogu rezolucije te zato što se ne zna hoće li biti usvojena i u kakvom obliku. Naime, na prijedlog rezolucije u Europskom parlamentu podnesena su 154 amandmana.

Rada Borić je potom pitala tko je uopće dopunio dnevni red tim prijedlogom. Marija Selak Raspudić, koja predsjeda ovim Odborom, rekla je kako je točku na dnevni red stavila ona, dodavši kako je to njena dužnost. Jedan od razloga je, kaže, i to što je ta tema “od visokog značaja za javnost”.

‘Samo vas ispravljam jer lupetate’

Nakon toga krenula je poduža rasprava o tome treba li se ta točka naći na dnevnom redu ili ne u koju se uključilo više zastupnika. U jednom trenutku Selak Raspudić kazala je kako je zapravo Odbor za Europske poslove trebao govoriti o ovoj temi. SDP-ov Ivo Fabijanić, koji je član tog Odbora, na to joj je kazao da ona, citiramo, “lupeta”.

“Upast ću vam u riječ jer govorite neistine, Odbor za EU poslove se ne bavi dnevnim redom Europskog parlamenta nego Vijeća i Komisije”, rekao je. “Ne možete mi upadati u riječ”, ponavljala je Selak Raspudić dok je on govorio, a Fabijanić joj je na to rekao: “Samo vas ispravljam jer lupetate.”

Ona ga potom pita hoće li razgovarati ili napustiti sjednicu jer nije u stanju demokratski sudjelovati u raspravi. “I neću sudjelovati jer se kao predsjedavajuća morate ponašati kao prva među jednakima. Ja slušam pola sata vaše dociranje jer ste bezobrazni i totalitarni”, rekao joj je i otišao sa sjednice.

Most na Twitteru hvali Selak Raspudić

Dok se raspravljalo na sjednici Odbora na Twitteru se počela širiti snimka prepucavanja između Fabijanića i Selak Raspudić. Prvi se oglasio Most koji je poručio kako se za vrijeđanjem poseže kada se nekome ne može parirati pripremljenošću za temu i argumentima.

“SDP želi izbjeći raspravi o Matićevom izvješću svjesni koliko je u njemu ima spornih stvari od dokidanja proziva savjesti do petljanja EU u stvari nacionalnih država. Bravo, Marija”, poručili su.

Nedugo potom javila se i Ahmetović koja je poručila da je Selak Raspudić potrošila sat i pol vremena i novac poreznih obveznika kako bi sebe prikazala ‘kvalitetnom’. “A i traje borba na desnici za naklonost birača pa su ovakve teme idealne za manipulaciju”, dodala je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu