Politika & Kriminal

Zbog slučaja Navaljni, EU uveo sankcije protiv četvorice Putinovih bliskih suradnika

Zabranjen im je ulazak u EU i zamrznuta imovina

Russian anti-Kremlin opposition leader Alexei Navalny (R) leaves a detention centre in Moscow on March 6, 2015. Navalny was jailed on February 19 for 15 days for handing out flyers advertising the March 1 protest in the capital’s subway. AFP PHOTO / PHILIPP KIREEV (Photo by PHILIPP KIREEV / AFP)
FOTO: AFP

Europska unija je odlučila u utorak zabraniti ulazak i zamrznuti imovinu četvorici ruskih dužnosnika odgovornih za slučaj Navaljni. Sankcionirane osobe su bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina. Riječ je Aleksandru Bastrikinu, Igoru Krasnovu, Viktoru Zolotovu i Aleksandru Kalašnjikovu.

Krasnov je glavni ruski tužitelj, Zolotov je šef ruske nacionalne garde, Kalašnjikov je čelnik zatvorskog sustava u Rusiji a Bastrikin je na čelu odbora za kaznene istrage. Ova odluka predstavlja provedbu dogovora ministara vanjskih poslova država članica od 22. veljače.

Kazna za kršenje ljudskih prava

Tada je postignut politički dogovor o o uvođenju sankcija odgovornima za zatvaranje i osudu ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog. Navaljni je u siječnju po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio od posljedica trovanja nervnim otrovom novičok, uhićen i osuđen, što je izazvalo prosvjede diljem Rusije, a vlasti su reagirale uhićenjima prosvjednika.

Ovo je prvi put da EU primjenjuje novi okvir za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki. Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države također su u utorak uvele sankcije protiv ruskih državljana i entiteta, te je rečeno da je odluka donesena u koordinaciji s Europskom unijom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu