Politika & Kriminal

Zbog tragedije sazvan hitan sastanak EU, objavljeno da je broj poginulih i veći nego što se mislilo

Otkriveno je da je na brodu bilo 950 osoba, a ne 700. Spašeno je samo 28

In this video grab released by the Italian Coast Guards (Guardia Costiera) on April 13, 2015 a boat of the Italian Guardia Costiera takes part in a rescue operation of migrants off the coast of Sicily on April 12, 2015. The Italian coastguard said Monday it recovered nine bodies after a boat carrying more than […]
FOTO: AFP/AFP

Na izbjegličkom brodu koji je u nedjelju potonuo između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse bilo je 950 ljudi, rekao je jedan od preživjelih.

“Bilo nas je 950, uključujući 40 do 50 djece i oko 200 žena”, rekao je državnom odvjetništvu u Cataniji preživjeli, za kojega je utvrđeno da je iz Bangladeša, objavila je talijanska novinska agencija Ansa.

Ranija izvješća govorila su o 700 izbjeglica na brodu. Očevici su izjavili da su mnogi putnici bili zaključani u prostoru za teret. “Krijumčari su zaključali vrata i blokirali ih u pokušaju da iziđu”, rekao je preživjeli koji je smješten u bolnicu na Siciliji.

Otvorena rana Europe

Predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi u nedjelju je, nakon potonuća broda sa 700 imigranata, pozvao europske čelnike na hitan sastanak. Renzi je novinarima nakon sastanka vlade rekao kako se nada da će se sastanak održati do kraja tjedna.

“Ne govorimo ovdje o nekim banalnim stvarima, već o ljudskim životima”, kazao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova, ministrom obrane i ministrom unutarnjih poslova.

“Ako ne uspijemo riješiti ovaj problem u samom začetku, nećemo ga nikada riješiti”, rekao je novinarima dodavši da je trgovina ljudima “otvorena rana” europskog kontinenta.

Samo 28 spašenih

“Molimo da nas se u ovome ne ostavlja same”, kazao je istaknuvši da misije potrage i spašavanja unesrećenih nisu dovoljne da bi se spasili ljudski životi. Pozvao je na koordiniran međunarodni napor čiji je cilj spriječiti krijumčare ljudima u njihovoj kriminalnoj aktivnosti.

Talijanski premijer rekao je da još nije moguće procijeniti koliko je mrtvih u jučerašnjoj tragediji i da može samo potvrditi informaciju o tomu da je iz mora izvučeno 24 tijela te da je 28 emigranata spašeno.

Nastavite čitati