Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Zbog udara tužbama na Telegram sudac Vrban proglašen najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi

Nagrada je dodijeljena pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a sindikat je opisuje ovako: ‘Nitko normalan ne bi je želio dobiti’

Današnja anti-nagrada dodijeljena sucu Vrbanu novi je i snažan poticaj Telegramovoj redakciji da ne posustane u razotkrivanju ključnih afera hrvatskih moćnika. Kako je kazao Drago Hedl na dodjeli: 'Idemo dalje'. Uz podršku međunarodnih organizacija, hrvatske javnosti te prvenstveno naših pretplatnika, možemo puno

Zvonko Vrban, šef osječkog Županijskog suda, upravo je službeno proglašen najvećim pravosudnim bullyjem u Europi, i to zbog serije tužbi kojima od Telegrama kao izdavača, našeg novinara Drage Hedla te glavne urednice Jelene Pavić Valentić potražuje 100.000 eura.

Ugledno udruženje nevladinih organizacija (CASE), među kojima su primjerice Europska federacija novinara i Europski centar za slobodu novinarstva, svake godine dodjeljuje nagrade pojedincima, tvrtkama i institucijama najsklonijima SLAPP-u, odnosno tužbama kojima pokušavaju ušutkati neovisne medije.

Pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta

Nagrada koju je danas osvojio šef osječkog Županijskog suda pritom se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz podršku Vijeća Europe. Dodjela, duhovito osmišljena kao parodija na izbor za Pjesmu Eurovizije, organizirana je u sklopu velike europske Anti-SLAPP konferencije u Strasbourgu na kojoj najvažnije novinarske organizacije razrađuju strategiju borbe protiv udara na slobodu medija.

“To je nagrada koju nitko normalan ne bi poželio dobiti”, nedavno je kratko na Twitteru objasnio Sindikat novinara Hrvatske, najavljujući ulazak Zvonka Vrbana u finale ovogodišnjeg natjecanja. Vrban je na kraju u kategoriji Pravosudnog bullyja pobijedio belgijskog odvjetnika Waltera Damena te međunarodni ured Taylor Wessing, s kojima je ušao u završnicu natjecanja.

Jedan od najmoćnijih sudaca u Hrvatskoj

Šefa Županijskog suda na ovo natjecanje kandidiralo je Hrvatsko novinarsko društvo, a nagradu je preuzeo Drago Hedl kojeg Vrban uporno progoni po sudovima. “Jedan od najmoćnijih sudaca u Hrvatskoj, Zvonko Vrban podnio je seriju tužbi protiv Telegrama, glavne urednice i mene kao autora istraživačkih tekstova. Njegova namjera bila je da nas uplaši, financijski uništi i zaustavi istraživačke tekstove o tome kako je stjecao imovinu i čime se sve bavio osim svog sudačkog posla”, kazao je Hedl preuzimajući nagradu umjesto suca Vrbana.

“Nije lako naći se u sudnici kada vas tuži sudac. Nije lako kada vam sudac prijeti tužbama u kojima traži odštetu od stotinjak tisuća eura. Ali mi idemo dalje, uvjereni kako suci koji nam u tim SLAPP tužbama sude, istinu i pravdu doživljavaju drugačije od suca koji nas tuži”, dodao je Hedl na dodjeli koja se emitira na brojnim portalima diljem Europe.

‘Ovo je vrhunac pravosudne agresije na medije’

Hrvatska ima ozbiljan problem sa SLAPP tužbama, stoga ne čudi da je Zvonko Vrban, nakon HRT-a prošle godine, drugi predstavnik države koji je osvojio ovu europsku nagradu. HND već dugo ističe tužbe šefa Županijskog suda u Osijeku protiv Telegrama kao primjer brojnih udara kojima se pokušavaju ušutkati neovisni mediji.

U svibnju prošle godine, kada je Zvonko Vrban tužio Telegram, organizirana je i press konferencija. “Tužba od 100.000 eura vrhunac je pravosudne agresije na medije”, kazao je tom prigodom predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Potpredsjednik HND-a Branko Mijić ocijenio je postupke suca Vrbana “nezapamćenim i nedopustivim potezom koji zahtijeva međunarodnu istragu”.

Današnja anti-nagrada, dodijeljena sucu Vrbanu pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, novi je i snažan poticaj Telegramovoj redakciji da ne posustane u razotkrivanju ključnih afera hrvatskih moćnika. Kako je kazao Drago Hedl na dodjeli: ‘Idemo dalje’. Uz podršku međunarodnih organizacija, hrvatske javnosti te prvenstveno naših pretplatnika, možemo puno.


Rad Telegrama i našu borbu protiv pravosudnih zlostavljača poput suca Vrbana možete podržati pretplatom ili donacijom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više