Politika & Kriminal

Nakon velike političke drame u Crnoj Gori, Krivokapić je ipak dobio povjerenje za sastavljanje vlade

Činilo se da će jedna od članica najveće koalicije bojkotirati vlastitog nositelja liste

Zdravko Krivokapic, leader of the main opposition alliance "For the Future of Montenegro", addresses the media on August 30, 2020, in Podgorica after the country's Parliamentary elections. - Montenegro's ruling party was a hair ahead of the main pro-Serb opposition alliance in a hotly-fought election on August 30 that left both sides without a full majority, a preliminary exit poll showed, portending uncertain coalition talks for the Adriatic nation. With little over a third of the vote share, the Democratic Party of Socialists (DPS) led by President Milo Djukanovic -- in power for some three decades -- looked set for its worst electoral showing in history. (Photo by SAVO PRELEVIC / AFP)
FOTO: AFP

Tri koalicije koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori uspjele su se usuglasiti i izglasati novog mandatara vlade. Vladu će sastavljati lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je dobio povjerenje svih zastupnika nove parlamentarne većine. Na Twitteru je rano poslijepodne objavljen dokument s potpisima 41 od 81 zastupnika kojim se od predsjednika države Mila Đukanovića traži da Krivokapića predloži za mandatara.

Problem zbog kojeg je izglasavanje mandatara postalo upitno iskrsnuo je sinoć, kada je došlo do neslaganja među pobjednicima parlamentarnih izbora. Na sastanku koji je u manastiru Ostrog organizirao mitropolit SCP-a u Crnoj Gori Amfilohije, čelnik koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović za mandatara je predložio nositelja prosrpske liste „Za budućnost Crne Gore“, Zdravka Krivokapića.

‘Demokratski front neće izdati’

No, prijedlog nije prihvatio Demokratski front, najveća članica koalicije koju je Krivokapić vodio. Kako nakon sastanka objavili iz DF-a, prije nego što podrže svoga nositelja liste željeli su čuti njegovo objašnjenje za dogovor s Dritanom Abazovićem kako ključni resori u vladi ne mogu pripasti DF-u, te da ta partija ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”.

Nakon takve objave DF-a Crnom Gorom su se počela širiti nagađanja kako taj savez u dogovoru s poraženim Đukanovićem pokušava odgoditi izglasavanje predsjednika skupštine i mandatara. Iz DF su to demantirali nešto nakon podneva, kada su za predsjednika parlamenta predložili jednog od lidera partnerske koalicije Mir je naša nacija Aleksu Bečića, a za mandatara Krivokapića. Milan Knežević iz DF-a naglasio je da taj savez neće dopustiti da vladu formiraju neformalni centri moći. “Demokratski front neće izdati”, rekao je Knežević.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu