Nakon velike političke drame u Crnoj Gori, Krivokapić je ipak dobio povjerenje za sastavljanje vlade

Činilo se da će jedna od članica najveće koalicije bojkotirati vlastitog nositelja liste

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2020
Foto: AFP

Tri koalicije koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori uspjele su se usuglasiti i izglasati novog mandatara vlade. Vladu će sastavljati lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je dobio povjerenje svih zastupnika nove parlamentarne većine. Na Twitteru je rano poslijepodne objavljen dokument s potpisima 41 od 81 zastupnika kojim se od predsjednika države Mila Đukanovića traži da Krivokapića predloži za mandatara.

Problem zbog kojeg je izglasavanje mandatara postalo upitno iskrsnuo je sinoć, kada je došlo do neslaganja među pobjednicima parlamentarnih izbora. Na sastanku koji je u manastiru Ostrog organizirao mitropolit SCP-a u Crnoj Gori Amfilohije, čelnik koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović za mandatara je predložio nositelja prosrpske liste „Za budućnost Crne Gore“, Zdravka Krivokapića.

‘Demokratski front neće izdati’

No, prijedlog nije prihvatio Demokratski front, najveća članica koalicije koju je Krivokapić vodio. Kako nakon sastanka objavili iz DF-a, prije nego što podrže svoga nositelja liste željeli su čuti njegovo objašnjenje za dogovor s Dritanom Abazovićem kako ključni resori u vladi ne mogu pripasti DF-u, te da ta partija ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”.

Nakon takve objave DF-a Crnom Gorom su se počela širiti nagađanja kako taj savez u dogovoru s poraženim Đukanovićem pokušava odgoditi izglasavanje predsjednika skupštine i mandatara. Iz DF su to demantirali nešto nakon podneva, kada su za predsjednika parlamenta predložili jednog od lidera partnerske koalicije Mir je naša nacija Aleksu Bečića, a za mandatara Krivokapića. Milan Knežević iz DF-a naglasio je da taj savez neće dopustiti da vladu formiraju neformalni centri moći. “Demokratski front neće izdati”, rekao je Knežević.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2125 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program