Politika & Kriminal

Zdravko Mamić priveden je u BiH, ali vijest je prema svemu sudeći manje senzacionalna nego što zvuči

Ako gospodin Mamić, kako tvrdi, zbilja ima državljanstvo, pustit će ga nakon ročišta

Telegramu je iz bosanskohercegovačke agencije upravo potvrđeno kako su, citiramo, “pripadnici SIPA-e lišili Zdravka Mamića slobode” temeljem međunarodne potjernice koju je izdala Republika Hrvatska. Vijest vjerojatno zvuči senzacionalnije nego što uistinu jest.

Kako je jučer objašnjeno, to je standardna procedura nakon Interpolove tjeralice. Dakle, gospodin Mamić bit će priveden na Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj. Ako gospodin Mamić doista ima dvojno državljanstvo kako tvrdi, neće biti izručen.

Konkretno, postupak prema Zdravku Mamiću u BiH bit će nastavljen prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Prema njemu Mamić bi danas trebao biti izveden pred suca za prethodni postupak, što je očito svojevrsni pandan hrvatskim sucima istrage.

Ako ima državljanstvo, samo će nas obavijestiti da ništa od izručenja

Taj sudac već danas bi trebao provjeriti Mamićev identitet, te će osuđeni savjetnik Dinama dobiti priliku očitovati se o onome što je u tjeralici protiv njega navedeno. Dakle, dobit će priliku iznijeti svoju obranu, Uz njega bi za to vrijeme morao biti i odvjetnik, bilo onaj kojeg sam odabere, bilo postavljen po službenoj dužnosti.

Iako se, kako predviđa ovaj isti zakon, zatim odlučuje o određivanju ekstradicijskog pritvora, ipak će ključno biti utvrditi je li Mamić državljanin BiH. Naime, u tom slučaju Hrvatska će preko o Interpola biti obavještena da njegovo izručenje nije moguće.

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem, a za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog. Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju.

Ugovor o izručenju naprosto je licemjeran

Hrvatska s BiH, doduše, ima međusobni sporazum o izručenju koji je u vrijeme donošenja pompozno najavljivan kao rješenje upravo za ovakve situacije, ali ni on ne vrijedi u konkretnom slučaju. Prema ugovoru o izručenje, svoje državljane BiH i Hrvatska mogu izručiti u slučaju pravomoćno izrečene presude ili pak određenog istražnog zatvora i to kada je u pitanju organizirani kriminal, korupcija ili pranje novca.

Uz to, izručenje vlastitih državljana moguće je i za druga teška kaznena djela za koja je propisana kazna duža od deset godina zatvora. Iz ovog dijela Ugovora proizlazi da Mamić za sada ne treba strahovati od mogućeg izručenja, budući da nije osuđen niti za organizirani kriminal, niti za korupciju niti za pranje novca.

Problem bi mu mogao nastati s drugim procesom

Izrečena mu je nepravomoćna presuda zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, i za to osuđen na šest i pol godina zatvora. To kazneno djelo ne spada niti pod jednu vrstu kriminala obuhvaćenu Ugovorom o izručenju što ga Hrvatska ima sklopljenog s BiH.

U Ugovoru je precizirano da je odnosi za zločinačko udruživanje, zlouporabu položaja od strane službene ili odgovorne osobe, posredovanje korištenjem utjecaja, podmićivanje i pronevjeru, te kaznena djela za koja se izriče više od deset godina zatvora. U tom kontekstu Zdravko Mamić ima potencijalan problem s drugom optužnicom, prema kojoj se sa suoptuženima tereti za zločinačko udruživanje s ciljem izvlačenja novca iz Dinama. No ta optužnica još nije pravomoćna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu