Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Zelenski kaže da Ukrajinu zanima samo poziv u EU: 'Oni koji nam nude alternative promiču ruske interese'

'Apsolutno sam uvjeren da se iza takvih ideja krije pritisak i utjecaj ruskih dužnosnika, birokrata i lobista'

Ukrajina bi trebala dobiti status kandidata u Europskoj uniji, dok alternativne prijedloge smatra neprihvatljivima. Tako je danas rekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antoniom Costom koji je danas posjetio Kijev, javljaju ukrajinski mediji.

Zelenski je naglasio da, prema njegovom mišljenju, oni koji Ukrajini nude “alternative” ​​svjesno ili nesvjesno promiču interese Rusije. “Ne trebaju nam (kao zamjena za EU) nikakve mogućnosti ili pristup određenim financijama. To je važno za ukrajinsko gospodarstvo, ali nam ne treba kao alternativa članstvu u EU. Apsolutno sam uvjeren da se iza takvih ideja krije pritisak i utjecaj ruskih dužnosnika, birokrata i lobista”, rekao je Zelenski.

Zelenski očekuje pomoć Portugala

Ukrajinski predsjednik iskoristio je priliku da zatraži podršku Portugala za kandidaturu Ukrajine na summitu EU u lipnju. “Mi smo (s Antoniom Costom) bili iskreni i razgovarali o tome. Iskreno sam rekao, status kandidata za pristup Europskoj uniji važan je signal Ukrajini. To još nije članstvo, ali vrlo važan signal za naše ljude koji brane svoju zemlju i europske vrijednosti”, istaknuo je predsjednik.

Ranije ovog mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao je da će Ukrajini trebati mnogo vremena da postane punopravna članica EU i da bi umjesto toga trebala težiti pridruživanju “europskoj političkoj zajednici”, svojevrsnom predvorju Europske unije. O šansama Ukrajine za brzi ulazak u EU nešto slično je rekao i njemački kancelar Olaf Scholz.