Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

RAT U UKRAJINI Zelenski: 'Treba nam ozbiljno i teško oružje da pobijedimo Ruse kod Mariupolja'

Ponovno je pozvao na uvođenje embarga na rusku naftu

FOTO: Screenshot Facebook

Europska unija planira uvesti šesti paket sankcija protiv Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijoj video poruci. “Radimo na tome da one budu uistinu bolne za ruski vojni stroj i Rusiju kao državu u cjelini”, kazao je. Dodao je da je vodio “vrlo temeljite razgovore” sa šefom Europskog vijeća Charlesom Michelom o obrambenim i financijskim pitanjima, kao i o sankcijama.

“Konkretno, te će sankcije osigurati ograničenja za ruski energetski i bankarski sektor te uvoz, izvoz i transport”, rekao je Zelenski. Ponovno je pozvao na uvođenje embarga na rusku naftu.

Ukrajinski predsjednik poručio je da “ne može biti mira bez pravde” te da će ruska vojska i zapovjednici biti optuženi za ratne zločine. “Svako prezime, svaku kućnu adresu, svaki bankovni račun – sve ćemo naći”, dodao je.

‘Nemamo oružja za osloboditi Mariupolj’

Ponovno je govorio o potrebi dodatnog naoružavanja Ukrajine, rekavši da nemaju dovoljno “ozbiljnog” oružja da poraze rusku vojsku u Mariupolju, na jugu zemlje. Zelenski je iznio dva moguća scenarija za okončanje sukoba u gradu: “Prvi uključuje ozbiljno i teško oružje, a drugi uključuje diplomaciju. Rusija se za sada s tim ne slaže”.

Kazao je da ne zna kada će Ukrajina osloboditi Mariupolj, ali i da se “nijedan od momaka u gradu neće predati neprijatelju”. Zelenski je jučer rekao da je spreman osloboditi ruske ratne zatvorenike u zamjenu za siguran izlazak civila i ukrajinskih vojnika iz Mariupolja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više