Politika & Kriminal

Žena koja je progovorila o uhljebljivanju u Kutini: 'Izaći će nova snimka, gradonačelnik je već trebao dati ostavku'

Cvrtila je za N1 detaljno govorila o najnovijem hrvatskom skandalu

FOTO: n1 screenshot

Prije nekoliko dana Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine, javnog poduzeća Grada Kutine, otkrila je kako je zbog političkih pritisaka godinama zapošljavala članove HDZ-a i HSLS-a. Konkretnije je ustvrdila kako su zapošljavanja služila za kupovinu podrške HDZ-ovom gradonačelniku Zlatku Babiću i njegovom koalicijskom partneru Davoru Kljakiću iz HSLS-a.

Gostujući danas na N1 televiziji, Cvrtila je opisala kako se sve odvijalo. “Od mene se tražilo da zapošljavam po političkom ključu, nalogodavac je bio predsjednik Gradskog vijeća (op.a. Davor Kljakić), a ponekad u tome svemu i gradonačelnik Zlatko Babić. To bi najčešće funkcioniralo tako da bi Kljakić bio nalogodavac, a prethodno je s Babićem sve dogovorio. Ponekad bismo kasnije svi zajedno sjeli i još to komentirali”, rekla je Cvrtila.

Bojazan za egzistenciju

Na pitanje novinara zašto je o svemu tome odlučila progovoriti tek nakon tri godine, kazala je kako je Kljakić na nju vršio pritisak. “Da sam loša, da narušavam političku poziciju HSLS-a, govorio mi je da zažmirim, stanem na loptu i na takav je način usađivano meni u psihu da sam negativka i da radim loše”. Dodala je da joj je Kljakić stalno prijetio da će ostati bez posla i da neće naći novi. “Kutina je mali grad, ako te politika uzme za zub, posao nećeš naći godinama”, ispričala je i dodala kako se bojala za egzistenciju.

Kutinski gradonačelnik Babić sve optužbe o političkom kadroviranju odbacuje, a između ostaloga je rekao kako su se njemu zaposlenice Eko Moslavine prituživale na Cvrtilu da im je na prevaru podmetala ugovore, mijenjavši im status iz radnog odnosa na neodređeno u određeno, nakon čega bi im navodno dala otkaz. Cvrtila je za N1 kazala kako Babić zna da je Skupština Eko Moslavine još u veljači 2020. donijela odluku da će se sortirnica razmontirati zbog čega su tri tamošnje djelatnice trebale dobiti poslovno uvjetovani otkaz.

Zašto su radnice dobile ugovor na određeno?

“Pritiscima Kljakića i Babića, djelatnice su dobile novi ugovor o radu, umjesto poslovno uvjetovanog otkaza, ja sam dobila nalog da im moram dati neko drugo radno mjesto. One su dobile ugovor na određeno za sasvim drugo radno mjesto i on je trajao šest mjeseci”, rekla je Cvrtila. Odbacila je i optužbe kutinskog gradonačelnika da je na piku imala SDP-ovce i pripadnike nacionalnih manjina.

Istaknula je kako u tvrtki rade dva radnika romske nacionalnosti koje je baš gradonačelnik preporučio za zaposlenje i koji tamo rade i dan-danas. “Ono što je bilo, u vrijeme korone, bila je uputa gradonačelnika da napravimo dva tima radnika na kantama kako se ne bi ugrozio proces odvoza otpada i tada se uključio i zastupnik Veljko Kajtazi, odmah drugi dan, da pita zašto njegov radnik ne radi, je li dobio otkaz. Druge situacije u tvrtki nije bilo”, rekla je Cvrtila.

Najavljuje nove snimke

Gradonačelnik Babić danas je, smatra Cvrtila, trebao govoriti o trgovanju utjecajem i kupovanju vijećnika, “o kaznenim djelima, političkom utjecaju na direktora čime se tvrtki napravila šteta od 2,4 milijuna kuna”, istaknula je i dodala kako njen politički put nema veze s ovom temom. Smatra, također, da je gradonačelnik već danas trebao dati ostavku i najavila da će u 24sata izaći još jedna snimka.

Kaže i kako je pod pritiskom zbog prisutnosti teme u medijima, no da joj mnogo ljudi daje podršku. Smatra kako joj gradonačelnik, ako to želi, može zagorčati život. “Ovdje se radi o gradonačelniku koji ima vlast u vertikali, do samog vrha. Ako će htjeti imati utjecaj na neke druge državne institucije gdje bih se ja javila na posao, normalno da bi mogao utjecati”, zaključila je Cvrtila.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu