Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Žena u Hrvatskoj umrla od plućne embolije tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom

Gospođa je imala 91 godinu. Hrvatska agencija za lijekove sve istražuje

02.11.2020., Zagreb - KB Dubrava od danas postala je samo covid-bolnica. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako je Jutarnji upravo objavio, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) istražuju smrt žene koja je, kako pišu, umrla od plućne embolije tri dana nakon što je cijepljena Astra Zenecom.

Kako piše Jutarnji list radi se o 91-godišnjoj gospođi.

Slučaj prijavljen 7. ožujka

“HALMED je pokrenuo postupak ocjene slijedom zaprimanja inicijalne prijave dana 7. ožujka. ​S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci”, rekli su u HALMED-u.

Dodaju kako je “u tijeku postupak prikupljanja potrebnih podataka te njihove ocjene, a konačni zaključak bit će donesen u što skorijem roku”.

Brojne zemlje zaustavile cijepljenje

U proteklih tjedan dana nekoliko je zemalja obustavilo cijepljenje cjepivom AstraZenece. U četvrtak su to iz, kako navode, opreza, učinile Danska, Norveška, Island i Italija. Iz tih su zemalja poručili kako sumnjaju da cjepivo izaziva zgrušavanje krvi. Italija je, pak, cijepljenje privremeno zaustavila iz jedne serije cjepiva i jer istražuje i smrt dvojice muškaraca koji su se cijepili na Siciliji.

Austrija je odluku o privremenoj obustavi donijela u ponedjeljak, također dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije. Ema je, pak, za taj smrtni slučaj već navela da nema poveznice između tog smrtnog ishoda i cjepiva britansko-švedske tvrtke.

Treba dodati kako su cijeljenje AstraZenecom obustavile i Estonija, Litva, Latvija i Luxembourg. A danas je to, nakon smrtnog slučaja na jugu zemlje, učinila i Bugarska.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više