Politika & Kriminal

Žene u Crnoj Gori masovno objavljuju mučna iskustva kod ginekologa. Počinju se javljati i žene iz Hrvatske

Seksistički komentari, grubi pregledi, poniženja... Žene su odlučile progovoriti

Facebook stranica Vala, Ljeposava u četvrtak je objavila zbirna svjedočanstva žena u Crnoj Gori koje su pri posjetu ginekologu i zdravstvenim ustanovama naišle na seksističke komentare, vulgarnost i nebrigu.

Evo od juče pričamo o tome šta nam se sve dešavalo kod ginekologa i jedva malo dođosmo sebi. Žene, hvala vam za priče i…

Posted by Vala, Ljeposava on Thursday, February 11, 2021

U objavi su naglasili kako kolekciju s iskustvima žena koje su pisale čuvaju kako bi ih mogli proslijediti vladi Crne Gore. A neka su zbilja mučna. Jedno glasi ovako: “Redovan pregled nakon drugog poroda. Ginekolog: ‘Uf, oblači se da ti ne napravim treće’.”

Još neka: “Zna se kakve su te što koriste tampone i kontracepciju.”, “Ginekologinja mi je rekla da se vidi da mi fali seks jer nisam opuštena dok mi ubacuje spekulum”…

Na stranici poručuju kako je to poruka “svima onima koji kukaju kako žene ne rađaju dovoljno, a odbijaju da vide u kakvim uvjetima živimo i liječimo se” te se nadaju da će premijer i Ministarstvo zdravlja pročitati svjedočanstva i pozabaviti se sistemskim rješenjima ovog problema.

 

Problemi u Hrvatskoj

A posla bi mogle imati i nadležne institucije u Hrvatskoj, budući da se nakon ovih svjedočanstava u susjedstvu na Instagram profilu ‘Misli kritički’ pojavilo i nekoliko uznemirujućih svjedočanstava žena iz Hrvatske. U komentarima iskustva dijele žene iz više zemalja; Crne Gore, BiH, Srbije i Hrvatske, opisujući svoje boravke u rodilištima.

Tako se javila i jedna Hrvatica koja je, kaže, rodila u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur. Opislala je kako su prema njoj bili izuzetno grubi te su je satima ostavili u bolovima bez da su je pregledali. Na kraju su je, piše, nakon što su joj dali injekciju sa sredstvom za smirenje i apaurin ostavili da sama obavi nuždu u zahodu, nakon čega se onesvijestila i pala na vlastiti izmet.

No horor se nastavio jer su je takvu, kaže, prebacili na krevet, tražili od nje da u polusvijesnom stanju potpisuje neki dokument pritom vičući da ga pročita. Pri porodu se djetetu, piše, omotala pupčana vrpca oko vrata, a doktorica joj je navodno nakon šivanja rekla “Evo jedna masnica za supruga”.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu