Politika & Kriminal

Žestoki sukobi prosvjednika i policije zbog uvođenja strogih mjera, u Bruxellesu letjeli suzavac i kamenje

Skupina prosvjednika s crnim kapuljačama napala je policiju

Police use water canons to disperse demonstrators during a demonstration against Belgian government's measures to curb the spread of the Covid-19 and mandatory vaccination in Brussels on December 5, 2021. - Belgian schools will require children aged six and above to wear masks because of "an autumn wave that has been much tougher than expected," the government says. Indoor venues such as cinemas will be limited to 200 people from December 6, 2021, with people required to be seated and wearing masks. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
FOTO: AFP

Belgijska policija upotrijebila je u nedjelju suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike, koji su bacali kamenje i pirotehnička sredstva tijekom prosvjeda protiv mjera koje su vlasti donijele protiv covida-19. Nekoliko tisuća prosvjednika mirno je koračalo kroz centar belgijskog glavnog grada do četvrti u kojoj se nalaze sjedišta institucija Europske unije, gdje su demonstracije i završile.

No skupina prosvjednika s crnim kapuljačama u toj je četvrti vikala „sloboda” i počela bacati kamenje u smjeru policije, koja je odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Povod prosvjedu bila su pravila uvedena u listopadu, prema kojima ljudi moraju pokazati svoje covid potvrde kako bi ušli u barove i restorane.

Veliki prosvjedi i prije tjedan dana

„Ne podnosim bilo kakav oblik diskriminacije, a sada imamo propusnicu za cijepljene koja je diskriminatorna, sankcije za (necijepljene) njegovatelje koje su također diskriminatorne, a sprema nam se i obavezno cijepljenje”, rekao je prosvjednik Alain Sienaort, trener borilačkih vještina. „To je sve diskriminacija i stoga se protiv nje moramo boriti. Ne želimo diktaturu”, dodao je.

Prosvjed je uslijedio nakon novih mjera najavljenih u petak, čija je svrha suzbiti jednu od najvećih stopa zaraze u Europi a uključuje obavezno nošenje maski za većinu osnovnoškolske djece te produženje školskih praznika. Mnogo veća skupina prosvjednika nasilno se sukobila s policijom krajem studenog u Bruxellesu, što je dovelo do nekoliko desetaka uhićenih, nanošenja ozljeda policijskim službenicima i oštećenja imovine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu