Politika & Kriminal

Zgodan detalj: Marićev pomoćnik bio je na ručku s vlasnikom neuspješne firme kojoj je ministarstvo prodalo vrijedno zemljište

Još uvijek nije jasno zašto je Ministarstvo državne imovine prodalo zemljište od 36 milijuna kuna firmi koja je imala prihod od 11 tisuća

Leon Žulj (41), pomoćnik sad već bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića, 22. lipnja prošle godine u Pivskoj kući u Slavonskom Brodu, ručao je s vlasnikom tvrtke Marsonia glas, Draganom Marićem. Godinu dana kasnije, 4. srpnja ove godine, kako je Telegram nedavno pisao, Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva državne imovine, prodala je za 36,6 milijuna kuna (za samo šest eura po metru četvornom) 85,6 hektara državnog zemljišta, u blizini Slavonskog Broda upravo tvrtki Marsonia Glas, s čijim je vlasnikom ručao pomoćnik ministra državne imovine, Leon Žulj. Možda u svemu tome ne bi bilo ništa neobičnog da tvrtka Marsonia Glas u prošloj godini nije imala promet od tričavih 11.875 kuna.

Priča pomalo liči na Telegramovo otkriće kako je Ministarstvo regionalnog razvoja, dok je na čelu bila također bivša ministrica Gabrijela Žalac, sklopila posao milijunske vrijednosti s firmom Ampelos koja ima jednog zaposlenika, a prije posla sa Žalac imala je dobit od 800 kuna.

Jedan zaposleni, gubici i mizerni prihodi

Tvrtka Marsonia glas također ima jednog zaposlenog, a u gubicima je od 2014. U 2014. i 2015. nije imala prihoda, a u 2016. godišnji je prihod iznosio 8.800 kuna. U cijeloj 2017. Marsonia glas prihodovala je 9.000 kuna, a u prošloj 11.875 kuna. Ipak, tvrtka s takvim referencama kupila je od republike Hrvatske zemljište koje je 3.000 puta vrednuje od njenih godišnjih prihoda.

Vlada Andreja Plenkovića donijela je odluku o prodaji 85,6 hektara zemljišta 7. veljače ove godine, a natječaj je objavljen u Jutarnjem listu 16. veljače. U tekstu natječaja za prodaju tog atraktivnog zemljišta, smještenog tik uz autocestu A3, Bregana – Lipovac – koje je Grad Slavonski Brod nudio Volkswagenu s obzirom da njemački automobilski div traži najpogodniju lokaciju za svoju novu tvornicu koju 2022. kani graditi u istočnoj Europi – ne traže se nikakva jamstva kojima bi se zaštitili interesi Republike Hrvatske.

Na tu je činjenicu u ožujku ove godine, kad je natječaj za prodaju zemljišta raspisan, upozorila nezavisna gradska vijećnica Slavonskog Broda, Slavica Lemaić. Ona je rekla kako je moguća profiterska preprodaja zemljišta i njegovog korištenja kao jamstva za podizanje kredita, te dodala: ”Kao gradska vijećnica zaprepaštena sam ovakvim neodgovornim postupanjem Ministarstva državne imovine”.

Gospodin Žulj i ministarstvo ne odgovaraju

Od Leona Žulja, pomoćnika ministra Gorana Marića koji je morao otići jer se zapleo u gustu mrežu raznih afera vezano uz stjecanje imovine velike vrijednosti, željeli smo saznati je li na ručku s novim vlasnikom atraktivnog zemljišta, Draganom Marićem, bilo govora i o prodaji tog zemljišta. Žulj, bivši HDZ-ov gradonačelnik Valpova i nekadašnji saborski zastupnik, nije odgovarao na naše pozive i SMS poruke. Nisu nam odgovorili ni iz njegovog ministarstva, gdje smo također tražili odgovor zašto se Žulj u Slavonskom Brodu našao s čovjekom iza kojeg je nekoliko propalih tvrtki (Tvornica stakla u Lipiku, te još tri – u Slavonskom Brodu, Splitu i Zagrebu) i zašto je taj čovjek, Dragan Marić, sa sumnjivim referencama, godinu dana kasnije, došao do zemljišta vrijednog 36,6 milijuna kuna.

Također, iz Ministarstva državne imovine nismo dobili ni odgovor je li Žulj bio Marićev gost na ručku u Kući piva u Slavonskom Brodu, te tko je taj ručak platio. Iz Ministarstva, na traženje Telegrama, nije dostavljen ni ugovor između Ministarstva državne imovine i tvrtke Marsonia glas, iz čega bi se vidjeli svi detalji te neobične transakcije. Iz Ministarstva državne imovne 15. srpnja samo smo dobili odgovor da je naš upit zaprimljen.

Oba Marića rodom su iz Gruda, veže ih nogomet

No, je li Leon Žulj, u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu, na spomenutom ručku, zapravo obavljao poslove za svog tadašnjeg šefa, ministra Gorana Marića? Dva Marića, bivši ministar i brodski poduzetnik Dragan Marić dobro se poznaju.

Obojica su rodom iz Gruda u Bosni i Hercegovini i obojica se znaju zahvaljujući nogometu. Dragan Marić u Slavonskom je Brodu bio dugogodišnji predsjednik Nogometnog kluba Marsonia, a bivši ministar Marić, dobro je poznato, bio je nogometni sudac.

Je li, dakle, Leon Žulj, dogovarao posao umjesto svog bivšeg šefa Gorana Marića? Znakovita šutnja Leona Žulja, kao i šutnja Ministarstva državne imovine, mogu navesti na zaključak da je to istina.

Zamršena priča o vrijednom zemljištu u Vodicama

Još više od toga na takav zaključak mogu uputiti tvrdnje poduzetnika Darka Marijanovića, koje je u svibnju ove godine objavio tjednik Nacional. Riječ je o zamršenoj priči o desetak milijuna kuna vrijednom zemljištu u Vodicama, tik uz obalu, koje je Josip Stojanović Jolly (poduzetnik iz Šibenika čija je pak tvrtka vlasnik onog glasovitog Mercedesa koji se odjednom pojavio u dvorištu bivše ministrice Gabrijele Žalac) pokušao prodati Stojanoviću.

No, kako se radilo o pomorskom dobru, stvari su se zakomplicirale. Za ovu priču međutim, najvažnije je to što, prema navodima Nacionala, Stojanović smatra da je u cijeloj priči prevaren i da je u tome ulogu imao pomoćnik bivšeg ministra Marića, Leon Žulj. Stojanović je pritom, prema pisanju Nacionala, znao za privatne odnose između Marijanovića i Žulja, te je uvjeren kako je netko iz Ministarstva državne imovine pomogao Marijanoviću da Stojanovića izbaci iz posjeda tog atraktivnog zemljišta. Tjednik spominje i podatak da je na otvorenju Marijanovićevog hotela Skala (za koji je dobio kredit Hrvatske agencije za malo gospodarstvo u iznosu od 15 milijuna kuna) bio i Leon Žulj, ta de je na račun vlasnika u tom hotelu i prespavao.

Leon Žulj, bivši gradonačelnik Valpova, mada to demantira, slovi kao čovjek Milijana Vase Brkića. Upravo je Žulj u Hrvatski sabor ušao kao Brkićev zamjenik. Bilo je to u prethodnom, 8., kratkotrajnom sazivu Sabora (28. prosinca 2015. – 14. listopada 2016.). Zanimljivo je i kako je Leon Žulj došao za pomoćnika Gorana Marića: bilo je to tek krajem ožujka prošle godine (imenovan je na 87. sjednici Vlade), pola godine iza imenovanja prve Marićeve pomoćnice, Ivane Pintar.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu