Politika & Kriminal

Zgodan detaljčić: danas uhićeni sudac rješavao je i likvidaciju tvrtke supruge bivšeg ministra Kujundžića

Tvrtka je likvidirana nakon što su Tatjana i Milan Kujundžić od nje kupili kuću

28.12.2014., Zagreb - Predsjednicki kandidat dr. Milan Kujundzic i njegova supruga Tatjana Kujundzic glasali su u Podrucnoj skoli Bacun u Markusevcu.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: Petar Glebov/PIXSELL

Sinoć privedeni stečajni sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić, kojeg DORH sumnjiči da je s još nekoliko drugih osumnjičenika oštetio stečajne dužnike za 30 milijuna kuna, rješavao je i likvidaciju tvrtke Tatjane Kujundžić, supruge bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Upravo je sudac Kovačić za likvidatora tvrtke Zidni vrt d.o.o. postavio Juru Marušića, čovjeka koji je bio Kujundžićev donator u kampanji za predsjedničke izbore. Neobičnu činjenicu da je nekadašnji donator gospodina Kujundžića uskoro postao likvidator tvrtke gospođe Kujundžić, Marušić je svojedobno komentirao u razgovoru za Jutarnji list. “Nema govora o sukobu interesa. Postupak likvidacije bio je proveden bez greške i može ga provjeriti bilo koja institucija, uključujući i USKOK”, kazao je Marušić.

Prema Kujundžićevim riječima, tvrtka njegove supruge, Zidni vrt, sagradila je “pet do šest apartmana u Novalji i desetak stanova u Zagrebu”. Ministar i njegova supruga trenutno žive u kući u Markuševcu koju su 2010. za 100 tisuća eura kupili od svoje propale tvrtke.

Kupili kuću od vlastite tvrtke

Upravo je ona jedno od poglavlja u aferi s Kujundžićevim nekretninama koju je otkrio Telegram. Naime, Kujundžić je u imovinskoj kartici naveo da mu kuća vrijedi samo 900 tisuća kuna. No, kada su za kupnju kuće Kujundžići dizali kredit, vještaci PBZ-a su nekretninu procijenili na 2,3 milijuna kuna. Godinu dana nakon što su ministar i supruga od vlastite tvrtke kupili kuću, račun tvrtke je blokiran, a Zidni vrt je konačno likvidiran 2015. godine.

Iz povijesnog izvatka jasno se vidi da nisu predana izvješća za 2010., 2011., i 2012. Riječ je o godinama kada se u tim izvještajima moglo vidjeti kako je kupoprodaja nekretnine zavedena u poslovne knjige tvrtke te ono najbitnije – u kojem iznosu je Zidni vrt platio potrebne poreze oko prodaje kuće.

Tada još na mjestu ministra zdravstva, Kujundžić nam je odgovorio kako je tvrtka njegove supruge uvijek poslovala po zakonu te da prilikom njenog zatvaranja „nikome nije ostala dužna niti kunu“. Telegram je to pokušao provjeriti pa smo se još tada zaputili do Trgovačkog suda gdje su nas obavijestili kako su iz DORH-a dan ranije uzeli spis o tvrtki Zidni vrt.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu