Politika & Kriminal

Dobar je moment za podsjetiti na ovu izvanrednu presicu od prije točno tri godine, kad je premijer objavio da vraća Inu

Model otkupa dionica, za koji je Vlada 2016. godine tvrdila da je razrađen, očito se još uvijek razrađuje

FOTO: Vlada/Twitter

Prije točno tri godine, na sam Badnjak, tada još friški premijer Andrej Plenković neočekivano je pozvao novinare u Banske dvore. Kada se novinare zove na izvanredno sazvanu presicu, a k tome još i dan prije Božića, jedini je zaključak da se radi o nekom vrlo hitnom državnom poslu.

I bilo je tako. Navodno. Plenković, koji je dva mjeseca ranije preuzeo dužnost premijera, tog je Badnjaka pomalo slavodobitno objavio da je njegova Vlada donijela „političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske”. Bio je, ponovimo, Badnjak, neočekivano sazvana konferencija za novinare – činilo se, dakle, da je povratak naftne kompanije u hrvatsko vlasništvo praktički pitanje dana. Ispalo je da doista jest. Ali ne jednog, ni deset, niti sto. Sad je već prošlo više od tisuću dana.

Kako je govorio Plenković

Plenkovićeva neočekivana objava stigla je nakon što je Arbitražni sud Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi odbio hrvatsku tužbu kojom se želio poništiti međudioničarski ugovor Vlade i MOL-a iz 2009. godine. „Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini bez da se poveća javni dug Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsjednica RH i predsjednik Sabora, ali i mađarska strana”, govorio je tada Plenković.

Premijer je, prije tri godine, tvrdio da će se otkup odvijati „prema modelu koji smo već razradili, a koji je financijski održiv i neće povećati javni dug Hrvatske”. Tisuću i 95 dana kasnije taj se navodno razrađeni model, očito, još uvijek – razrađuje. Otkup se nije dogodio, Vlada je krajem srpnja ove godine odabrala tek konzultante koji trebaju predložiti model za otkup Ininih dionica. U sljedećoj godini Plenković, međutim, ipak ima malo više vremena – 2020. godina je, naime, prijestupna.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu