Politika & Kriminal

Zgodna suradnja Borasa i tvrtke koja mu je za 198 tisuća kuna napravila film za YouTube ide dalje. Dao im je još 270 tisuća

Film Jakova Sedlara jučer je, nakon pritiska medija, napokon objavljen, no to nije jedini sporni uradak koji je Boras naručio

09.05.2019., Sibenik - Studij energetske ucinkovitosti i obnovljivih izvora  organizirao je Dan otvorenih vrata na koje je bio kao gost i rektor Damir Boras te gradonacelnik Sibenika Zeljko Buric. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon objave Telegrama i emisije Radio Studenta Strah od slobode o tome kako je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras tvrtki Opis film 2018. godine dodijelio iznos od čak 198.750 kuna s PDV-om za film o počasnim doktorima znanosti koji nije bio nigdje dostupan, on se jučer odjednom pojavio na službenom Youtube kanalu sveučilišta.

Film koje nam Sveučilište nije ustupilo kada smo ga od njih zatražili prošli tjedan traje 9 minuta i 11 sekundi. Autor filma je Jakov Sedlar, Borasov posebni savjetnik za kulturu. On je nakon objave medija o tome kako se film ne može nigdje pogledati za 24sata izjavio kako je on autor navedenog uratka, kako je to “prvi film koji služi na čast Sveučilištu” te da ga je “vidjelo mnogo ljudi u cijelom svijetu”. Nejasno je na koje je ljude Sedlar mislio budući da je film tek od jučer dostupan javnosti, no Registar ugovora Sveučilišta u Zagrebu otkriva da je Boras Opis filmu i lani dodijelio poslove vrijedne sveukupno 269.937 kuna s PDV-om.

Od toga je za snimanje redovne promocije doktora znanosti izdvojeno 35.625,00 kuna, a ostatak od 234.312,50 kuna odnosi se na “snimanje na različitim događanjima vezano za Sveučilište u Zagrebu”. O kakvim se snimkama točno radi iz registra je nemoguće doznati. Ukratko, tvrtka Opis film, vlasnika Darija Bajurina, od rektora Borasa do sada je dobila 468.687 kuna s PDV-om.

800.000 kuna u dvije godine

Inače, kako smo ranije izvještavali, Boras je Sedlaru i njegovom Oluja filmu prošle godine dao 274.750,00 kuna sveučilišnog novca za snimanje filma o hrvatskim sportskim legendama. Na to su nastavnici ADU-a reagirali oštrim otvorenim pismom u kojem su Borasa prozvali da je tim činom zloupotrijebio položaj rektora i povrijedio ugled Sveučilišta. Također su konstatirali da je u proizvodnju filma mogao i trebao uključiti sastavnicu Sveučilišta koja se bavi filmskom djelatnošću.

Uz Opis film i Oluja film, poslove u iznosu od 64.000,00 kn tijekom 2018. i 2019. godine za Sveučilište u Zagrebu odradio je i Croatia film. Dva puta im je isplaćeno za “produkciju i snimanje obilježavanja Dana Sveučilišta”. Svi poslovi su ugovoreni putem jednostavne nabave, odnosno poziva ponuđačima bez javne objave.

Dakle kad se sve zbroji rektor je u samo dvije godine trima privatnim firmama isporučio više od 800.000 kuna javnog novca za projekte koje su, kako su dakle to istaknuli i sami nastavnici ADU-a, mogli napraviti i njihovi studenti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu