Politika & Kriminal

Zgodne su te tužbe protiv Telegrama: 80 posto ih otpada na eko prevaranta, HRT i Sveučilište

Najveći tužitelji Telegrama su tvrtka koju smo uhvatili u prevari, javna televizija i Sveučilište u Zagrebu. Žele 2,110.500 kuna odštete

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Protiv novinara, urednika i izdavača Telegrama, trenutačno je aktivno dvadesetak tužbi, kojima tužitelji ukupno potražuju nešto manje od dva i pol milijuna kuna odšteta. Cifra zvuči monstruozno, dok ne uđete malo u analizu. Od tih dva i pol milijuna kuna, više od milijun i 800 tisuća potražuje Eko Sever, proizvođač voća i povrća kojeg je Telegram prije nešto više od tri godine uhvatio kako kupcima podvaljuje robu s veletržnice kao ekološku. Eko Sever je dosad izgubio jednu tužbu pravomoćno i dvije nepravomoćno. Tri procesa još nisu došla do faze presude, no u svima utužuju iste teze, odnosno navode.

Nakon Eko Severa, sljedeći najveći iznos od Telegrama potražuje HRT, ukupno 240.000 kuna u dva procesa, zbog dva autorska komentara koja smo objavili. Slijede Sveučilište u Zagrebu te prorektor Sveučilišta u Zagrebu koji su protiv Telegrama podigli šest tužbi i traže 70.000 kuna.

Brojke dakle pokazuju da više od 80 posto zahtjeva za odštetu, koje tužitelji potražuju od Telegrama, otpada na ekološkog prevaranta, državnu televiziju i Sveučilište u Zagrebu. Preostali broj tužbi u kontekstu hrvatskog prosjeka gotovo je zanemariv, s obzirom na profil portala, čitanost i činjenicu da se Telegramovi novinari kontinuirano bave istraživačkim novinarstvom koje generalno agresivno privlači tužbe.

Prorektor odbio izbaciti klevetu iz demantija pa tužio

Postupci koje pokreće Sveučilište u Zagrebu pritom su, rekli bismo, vrlo osebujni. Recimo prorektor, gospodin Ante Čović, tuži jer nismo objavili demanti koji nam je poslao. U veljači 2018. prenijeli smo kratki izvještaj sa sjednice Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta, čiji su članovi zaključili da je gospodin Čović “prekršio etička načela”.

Uskoro nam je stigao njegov demanti, s nekoliko uvredljivih tvrdnji; između ostalog da je tekst koji smo objavili “klevetnički”. Prema Zakonu o medijima, uredništvo ne smije intervenirati u demanti nego ga mora objaviti integralno, a mi smo to odbili; kleveta za koju nas u demantiju optužuje kazneno je djelo i nismo htjeli, iz čista mira i bez provedenog postupka, prenositi tvrdnje da ga je naš autor počinio.

Telegramov novinar pritom je samo citirao članove javnog tijela, odnosno Etičkog povjerenstva na spomenutoj sjednici, no svejedno smo prorektoru pružili priliku da iznese svoju stranu. Uputili smo mu službeni odgovor kako ćemo objaviti njegov demanti, ako izbaci pasus u kojem insinuira da je Telegramov novinar počinio kazneno djelo. Gospodin Čović to nije učinio. Naprosto se oglušio na naš poziv i zatim je podigao dvije tužbe; za objavu demantija i za naknadu štete zbog duševnih boli. Baš smo prošli tjedan bili na ročištu.

Imamo samo dvije kaznene tužbe, ponovno Eko Sever i Sveučilište

Uz tužbe koje podiže na sudovima, Sveučilište u Zagrebu svojedobno je prijavilo Telegram i Novinarskom vijeću časti koje je tu prijavu jednoglasno odbacilo, ocijenivši kako nismo prekršili novinarski kodeks ni pravila struke. Odvjetnički ured koji zastupa Sveučilište prijavio je Vijeću časti još dvoje novinara iz drugih medija, što se također pokazalo neosnovanim.

Na kraju, zgodan pokazatelj su i kaznene tužbe za klevetu. Protiv Telegrama su, od osnivanja, podignute dvije; jedna je Eko Severova, drugu je podnijelo Sveučilište u Zagrebu. Eko Sever je nepravomoćno izgubio, i taj je predmet sad na drugostupanjskom sudu, jer je tužitelj uložio žalbu. Prvostupanjski sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u obrazloženju presude napisao je kako je “Telegramov specijal o Eko Severu svijetli primjer istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj”.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu