Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Zgodno je vidjeti kako su se HNS i Divjak, kroz mjesece, samo stišavali oko učiteljskih plaća. Evo male kronologije

Raznim ponudama Vlade prilagođavala se HNS-ova ministrica Blaženka Divjak, a svaku od njih prikazivala je kao najbolje što je mogla izboriti

Štrajk učitelja i nastavnika prošli je tjedan probio granicu od punih mjesec dana. Nastave danas ponovno nema u cijeloj Hrvatskoj, a sindikati najavljuju da će se generalni štrajk provoditi do ispunjenja zahtjeva učitelja ili dogovora s Vladom.

Priča o povećanju učiteljskih plaća intenzivirala se još sredinom lipnja, kada su ministrica i HNS podržali sindikalnu inicijativu o povećanju koeficijenata za 6,11 posto i time ju snažno politički pogurali. No posljednjih 27 dana štrajka, saldo je sljedeći: učiteljima i dalje nisu ispunjeni zahtjevi, nakon nekoliko prijetnji, HNS je i dalje dio vladajuće koalicije, a Blaženka Divjak i dalje je ministrica. Stoga je zgodno podsjetiti što su, sve ovo vrijeme, pričali HNS i Divjak, samoproglašeni borci za obrazovanje, učenike i učitelje.

13. lipnja

Na samom početku, ministrica je snažno gurala zahtjeve sindikata. Prijedlog je, kazala je ministrica sredinom lipnja, da se povećanje od 6,11 posto provede u dvije rate, “tako da se 4 posto povećanja uvede već sada u jesen, a preostalih 2 posto od 1. siječnja 2020.”.

Divjak je isticala kako je zahtjev sindikata opravdan iz dva razloga; prvo, nužno je izjednačiti učiteljske koeficijente s onim sličnima po složenosti poslova u drugim javnim službama i drugo, Škola za život ulazi u sve hrvatske učionice “što će sigurno zahtijevati i velike prilagodbe”.

23. lipnja

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, na pitanje ima li inicijativa podizanja koeficijenata podršku Vlade, ministrica samouvjereno poručuje kako se “do sada vidjelo da sve što sam do sada rekla da ćemo učiniti, da smo do sada uspjeli o tome”, a šanse za ostvarivanje svog i sindikalnog nauma označila je izvjesnima.

20. kolovoza

Ministrica dosta samopouzdano govori kako je sigurna da će s ministrima rada i financija te premijerom Andrejem Plenkovićem “u sljedećih nekoliko tjedana ustanoviti kojom dinamikom i kako će plaće rasti”.

21. kolovoza

U kolovozu se u spašavanje školstva opet uključio i šef HNS-a Ivan Vrdoljak. “Početak školske godine je pred nama i nemamo želju ni potrebu odugovlačiti. Poznat je stav HNS-a i ministrice, vrijeme je da se učiteljima dignu plaće”, kazao je Vrdoljak.

22. kolovoza

Ministrica je toga dana bila “sigurna da ćemo do početka školske godine doći do kvalitetnih rješenja”. Pred Vladom je objašnjavala kako je za šestpostotno povećanje koeficijenata u ovoj godini potrebno 40 milijuna kuna, što je “možda kao dvije malo veće fontane u Zagrebu”.

5. rujna

Nakon prvog prosvjeda sindikata pred Vladom te razgovora premijera Plenkovića sa sindikalnim čelnicima, novinare je zanimalo za koga će ministrica igrati u narednim danima. U skladu s HNS-ovskim porukama, poručuje da ona igra “za to da Hrvatska dobije najbolje moguće obrazovanje i da naša djeca dobiju budućnost. Kada smo za stolom i razgovaramo, imamo šanse donijeti pobjedu, a to je pobjeda za našu djecu”.

9. rujna

Prvi je dan škole pa novinari pitaju bliži li se dogovor Vlade i sindikata oko koeficijenata. “Morate imati malo više povjerenja u mene, s obzirom na to da ste u protekle dvije-tri godine nekoliko puta zazivali što ostavke ili neku drugu reakciju, ali smo sve uspjeli riješiti i dogovorili”, rekla je tada ministrica.

1. listopada

Sindikati obavještavaju kako Vlada odgađa dogovorene sastanke pa najavljuju štrajk. Ministrica nije zadovoljna razvojem situacije. “Nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće”, odlučna je i dalje.

3. listopada

U priču se uključuje i HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. “Siguran sam da će se naći rješenje i nastavnici će moći jednostavnije, kvalitetnije i bolje podučavati našu djecu. Naći ćemo rješenje kao što smo i do sada rješavali. Osigurat ćemo novac”, tvrdio je Štromar.

4. listopada

Tih su dana HNS-ovci grmili u medijima; Milorad Batinić suptilno je priprijetio izlaskom iz koalicije i kazao kako HNS nije zadovoljan premijerovim “statičkim djelovanjem”. Njihov je Središnji odbor, naime, “donio odluku da su plaće u prosvjeti politički prioritet”.

Vrdoljak poručuje kako će u “prijedlogu rebalansa proračuna iz Ministarstva znanosti i obrazovanja biti predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarstva bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi”. Dodao je, veće plaće su nužne za “održivost reforme”.

9. listopada

U postupku mirenja, Vlada nudi sindikatima povećanje plaće kroz dodatke, 2 posto od 1. listopada ove i 2 posto od 1. lipnja iduće godine. Sindikati ne pristaju na ponudu i sutradan kreće štrajk. “Ne da sam razočarana, ljuta sam!”, uzvikuje gospođa ministrica pred Vladom. Poslije je rekla kako “očekuje da će se ovo u vrlo kratkom vremenu raščistiti”.

Vrdoljak prijeti izlaskom iz koalicije ako propadnu koeficijenti. “Ako se ne predvidi povećanje koeficijenata za naše nastavnike i učitelje mi za proračun nećemo glasati i onda je bespredmetan naš ostanak u Vladi. To nije ucjena, naš je fokus na reformi”, kazao je odlučno.

10. listopada

Odlučan je i Batinić. “Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početka realizacije obrazovne reforme”, rekao je na pitanje izlazi li HNS iz koalicije.

11. listopada

Gospođa Divjak upućuje apel. “Ne možemo ostati ukopani u različite rovove, pa da taoci toga budu djeca i njihovi roditelji. Ovo je situacija koju treba razriješiti dijalogom! Svatko tko bježi od dijaloga radi štetu.”

Pada i prvo pitanje o potencijalnoj ostavci, no ministrica se ne da. “Da li vi kada više niste ljuti reterirate ili se spremate za daljnji rat i borbu? Valjda se za borbu spremate? Kada više niste ljuti postavlja se pitanje raspoređivanja snaga. Morate odgovoriti na izazov”, poručuje odlučno, ne zaboravljajući dodati kako govorimo o “budućnosti naše djece”.

13. listopada

Divjak poručuje kako je sada loptica na strani Vlade. “Odluku o koeficijentima donosi Vlada, ali već je donijela odluku o povećanju za vanjske poslove, obranu, policiju, socijalu i u drugim segmentima”, poručuje Divjak u velikom intervjuu za N1.

16. listopada

Premijer za iduću godinu najavljuje povećanje plaća državnim i javnim službama od 6,12 posto kroz osnovicu, i to u tri vala po dva posto. “Ova odluka premijera plod je argumentacije u koaliciji. Očekujem da to bude i u proračunu za narednu godinu. Ako bude tako, vjerujem da će HNS dići ruku za proračun”, zadovoljno je, brže-bolje, te srijede izjavio Milorad Batinić.

“Pokazuje se da izgleda da sredstava za povećanje plaća ima. To je dobra vijest. Pokazuje se također da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve”, komentirala je Divjak premijerov manevar. Odmah je dodala i kako je sada nužno “odraditi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima”.

17. listopada

“Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena uredbe. Samo povećanje plaća bez promjene uredbe ne bi bilo dobro”, izjavila je ministrica Divjak novinarima uoči sjednice Vlade. Šef kluba saborskih zastupnika HNS-a Batinić poručuje kako “štrajk nije bio pitanje, tema niti naš problem”. Osim toga, apelira na sindikate da “i oni moraju razumjeti premijera”.

23. listopada

“Jako je važno da se oko ove teme konačno otvori dijalog i tu je moj imperativ. Tema koeficijenata za učitelje, profesore i nastavnike u školama mora biti prioritetna jer situacija je ozbiljna”, rekla je Divjak nakon užeg kabineta Vlade.

Vrdoljak, pak, najavljuje da će se rješenje naći prije donošenja proračuna. “Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo doći do toga da pored povećanja osnovice jasno kažemo što je ono što Vlada može ponuditi da im da sigurnost da će se u perspektivi, jednim dijelom možda odmah, riješiti i nepravda u koeficijentima”, poručio je.

24. listopada

“Stanje je ozbiljno i neodrživo”, zaključila je ministrica i prvi put spomenula kako treba smisliti kompenzacijsku mjeru koja bi privremeno nadomjestila promjenu koeficijenata jer, kako je rekla, to je proces koji se ne može završiti u kratkom roku.

28. listopada

Divjak i dalje apelira na razgovor o koeficijentima. “Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije”, rekla je i dodala kako ona ne ulazi u stranačke pozicije. Naime, HNS je opet priprijetio da neće podržati proračun ukoliko on ne donese rješenja za plaće i ne ukalkulira zahtjeve učitelja.

30. listopada

Pada dogovor između HNS-a i HDZ-a; prihvaćen je prijedlog rješenja da osim rasta osnovice, od kraja lipnja 2020. koeficijenti rastu za dva posto ako do tada ne dođe do cjelovitog rješenja o koeficijentima. “Ovo je poruka povjerenja učiteljima i roditeljima. I dalje vjerujem u reformu obrazovanja. Ono što smo prije dvije godine rekli da ćemo izvršiti – mislim da će to tako i biti. Koliko ja znam, želja sindikata je bila rast plaća u koeficijentima 6,11 posto, a konačan rezultat tijekom 2020. godine bit će rast plaća od 8,12 posto”, zadovoljno poručuje Vrdoljak uoči ministarskog glasanja o proračunu u Vladi.

31. listopada

U okvirima dogovora HNS-a i HDZ-a, ministrica i matematičarka iznosi svoju računicu. “Dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest. A uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno – da se sindikati pozivaju na dijalog”, kazala je zadovoljna, s napomenom da će biti još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobiti kvalitetnu nastavu u školi.

“Tražili smo 6, dobili smo 8,24”, poručio je toga dana, također zadovoljan, Predrag Štromar. Zanimljivo, na opasku da i dalje nije ispunjen zahtjev sindikata, Štromar je rekao: “Plaća je plaća. Primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24”. Spomenimo ovdje kako je upravo s ovih pozicija HNS podržao proračun u Vladi, iako sindikati nikada na takvu ponudu nisu pristali.

13. studenoga

Održan je posljednji sastanak sindikata i Vlade. Iznesena je ponuda za koju je ministrica unaprijed poručila da će biti “unaprijeđena u odnosu na prethodnu”. Na stolu su, ovoga puta, bili povećanje osnovice od 6,12 posto, potom izrada analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru, kao i potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću za 2 posto ako se do 30. lipnja 2020. ne izmijeni Uredba o koeficijentima. Prosvjetari u štrajku izjašnjavali su se na referendumu o ponudi otprije tjedan dana koja je uključivala eventualno povećanje koeficijenta za 2 posto od 1. srpnja 2020. U velikoj su je većini odbili.

14. studenoga

“Što se tiče ponude 6+2, ona je poboljšana. Nisam zadovoljna, ali to je najbolje što smo u ovom trenutku mogli napraviti. Ja se stvarno trudim, dajem sve od sebe da se status učitelja poboljša. Sigurna sam da učitelji zaslužuju više. U ovom trenutku moja pozicija sigurno nije zavidna, ali moramo svi znati što je najvažnije. Ako izgubimo iz fokusa da su djeca ta koja su najvažnija, onda smo svi gubitnici”, poručila je ministrica dan nakon iznesene, kao poboljšane ponude sindikatima.

Ponovno je postavljeno pitanje o njenoj ostavci. “Što mislite da će se time riješiti? Hoće li oni koji trebaju napredovati bolje napredovati? Hoće li se riješiti obnova škola? Hoće li s time učitelji dobiti što se traži? Hoće li obrazovna reforma biti bolja?”, odgovarala je protupitanjima.

Sabor usvaja proračun za 2020. godinu.

15. studenoga

“Naravno da Vlada nažalost u ovom trenutku nije dala najbolju ponudu, ali u ovoj fazi to je bilo najbolje što sam mogla izboriti i kao što sam rekla možda se može i moglo se više, ali trenutno to je ovakva ponuda Vlade”, komentirala je Divjak na konferenciji 24sata. Novinari su je upitali i zašto je odustala od povećanja koeficijenata za 6,11 posto, na što je poručila kako je to zapravo komplicirano pitanje te kako se povećanje koeficijenata treba dodatno razmotriti.

Istoga dana, sindikati poručuju da neće tražiti ostavku ministrice jer je, kažu, njena uloga u svemu bila isključivo medijatorska. “Očito je ona preslaba da može utjecati na premijera Plenkovića i na ostali dio Vlade”, zaključio je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više