Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo novi Horvatov skandal: Zgrada s koje je pala fasada i ozlijedila dečka u vlasništvu je Ministarstva zaduženog za obnovu od potresa

Ministarstvo Darka Horvata godinu i pol nakon potresa nije osiguralo svoju oštećenu zgradu. Ima još: nisu uspjeli prikupiti ni dokumentaciju za obnovu

U subotu je sa zgrade načete potresom, u strogom središtu Zagreba, na 16-godišnjeg dečka pao komad fasade i ozlijedio ga. “Završio je s dubokom ranom na glavi iz koje je tekla krv i prevezli su ga na Rebro”, izvijestio je sinoć Dnevnik.hr.

Riječ je pritom, otkriva Telegram, o bizarnoj koincidenciji koja lijepo opisuje proces obnove Zagreba i Banije nakon prošlogodišnjih potresa. Iako je tamo smješten Gradski ured za obrazovanje, oštećena zgrada na uglu Gundulićeve i Ilice u većinskom je vlasništvu ministarstva zaduženog za obnovu. Puno je oštećenja na njoj, no tunel za pješake nikada nije postavljen.

Ima još: Telegram je ovaj mjesec izvijestio kako, upravo za tu zgradu, ministarstvo Darka Horvata nije uspjelo osigurati ni papire za sanaciju jer im je natječaj propao. “Ako postoji odgovornost Grada, onda ćemo je i priznati i vidjeti da se to nikada više ne desi”, rekao je jučer za Dnevnik.hr gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući slučaj ozlijeđenog dečka. Ministar Horvat slučaj nije komentirao, iako zemljišne knjige pokazuju kako je evidentno Ministarstvo koje, kako smo rekli, godinu i pol nije bilo u stanju ni provesti natječaj za dokumentaciju potrebnu za sufinanciranje sanacije zgrade.

Kako im je propao prvi natječaj

Kako smo objavili početkom mjeseca, Horvatovo Ministarstvo zaduženo je za koordinaciju aktivnosti oko Fonda solidarnosti EU, iz kojeg je Hrvatskoj odobreno 683,7 milijuna eura, odnosno oko pet milijardi kuna. Istovremeno, Ministarstvo može biti i korisnik tih sredstava pa su se zato javljali na poziv Ministarstva kulture i medija kako bi EU novcem krenuli u obnovu pojedinih zgrada pod svojim upravljanjem. No, u slučaju uglovnice Gundulićeva-Ilice ispriječila se javna nabava.

“Projektna dokumentacija” za obnovu navedene zgrade, navedeno je u natječaju, “financirat će se iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije”. Procijenjena vrijednost bila je milijun i pol kuna, bez PDV-a. Mada je, u odnosu na ukupnu EU svotu od pet milijardi, riječ o malom iznosu, slučaj se pokazao prilično ilustrativnim.

Prvi natječaj iz lipnja je propao. Na natječaj je stigla jedna ponuda, ali nije bila u skladu s dokumentacijom o nabavi, pa su je odbili. Nije im stoga preostalo ništa drugo, nego poništiti natječaj. I tu kreće bitka s vremenom.

Trebalo im tri mjeseca za novi pokušaj

Početkom rujna, gotovo tri mjeseca nakon prvog pokušaja, Ministarstvo je raspisalo novi natječaj. S milijun i pol kuna iz Fonda solidarnosti – za čiju su koordinaciju, eto, igrom slučaja, upravo oni zaduženi – i dalje žele nabaviti istu projektnu dokumentaciju kao i u lipnju – izradu potrebnih elaborata, izradu idejnog projekta i projekta obnove, ishođenje potrebnih suglasnosti i tako dalje. No, za razliku od lipnja, kada je do isteka europskih rokova bilo 12 mjeseci, sada, naravno, imaju tri mjeseca manje.

Kako je poentirala Telegramova novinarka Irena Frlan Gašparović u tekstu koji smo objavili prije nekoliko tjedana, budu li s novim natječajem bolje sreće, Ministarstvo će vjerojatno na kraju uspjeti financirati projektnu dokumentaciju iz Fonda solidarnosti. Ipak, ovaj slučaj pokazuje kako se situacija može zakomplicirati, a dragocjeno vrijeme brzo iscuriti. Slučaj s ozlijeđenim dečkom pokazuje nažalost i više od toga.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu