Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Živi zid je senzacionalno propao, nitko im ne ide u Sabor. Nije im pomoglo ni veliko pomirenje Sinčića i Pernara

Lideri koalicije Dosta pljačke već su priznali poraz

Prema izlaznim anketama agencije IPSOS, u idućem sazivu Sabora neće biti predstavnika Živog zida. Ivanu Viliboru Sinčiću i Ivanu Pernaru tako nije pomoglo ni veliko pomirenje koje je završilo sklapanjem koalicije Dosta pljačke i zajedničkim izlaskom na izbore. Prema neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, koalicija je najbolje rezultate ostvarila u devetoj izbornoj jedinici, gdje dobiva 3,67 posto, te u osmoj, gdje su na 3,49 posto.

Takvi postoci ne vode u Sabor, i značajno su slabiji od onoga što je Živi zid ostvario na parlamentarnim izborima 2016. godine. Stranka je tada dobila ukupno 6,23 posto glasova, i osvojila osam mandata u Saboru. Slabiji rezultat Živi zid ostvario je na izborima za Europski parlament 2019. godine, kada im je 5,66 posto glasova donijelo jedno mjesto. Nakon tih izbora došlo je do podjele u kojoj je iz stranke izašao Ivan Pernar, jedan od dvojice najprepoznatljivijih predstavnika Živog zida.

Lideri koalicije priznaju poraz

Na propast svoje kandidature na današnjim izborima Pernar se već osvrnuo, priznavši poraz u objavi na Facebooku. „Dragi prijatelji, po izlaznim anketama nisam osvojio mandat, ali znam da sam dao sve od sebe. Što tiče volje birača ona je takva kakva je i ako DIP potvrdi rezultate anketa mene u Saboru više neće biti. Predstavljat će vas neki drugi ljudi, kojima je narod više vjerovao“, kazao je dodavši kako se kao saborski zastupnik trudio dati sve od sebe.

Dragi prijatelji, po izlaznim anketama nisam osvojio mandat, ali znam da sam dao sve od sebe.Što tiče volje birača ona…

Posted by Ivan Pernar on Sunday, July 5, 2020

Na neuspjeh koalicije predvođene živim zidom osvrnula se i Vladimira Palfi Sinčić, koja se pred kamerama HTV-a požalila kako je iza stranke teška godina. „Vjerojatno najteža u povijesti Živog zida i mi smo, svjesni te činjenice, ušli u političku kampanju. Mirni i relativno pomireni sa situacijom koja nas čeka. I bili smo psihički spremni na sve zapravo. I na pet mandata, isto tako i na nula mandata“, rekla je.

Palfi Sinčić je dodala kako smatra da je jedan od najvećih razloga za ovakav neuspjeh raskol koji se Živom zidu dogodio nakon izbora za Europski parlament. “Ta se priča stalno ponavljala u medijima, stalno su je mediji bacali u prvi plan. Kad god je neki analitičar spominjao Živi zid, uvijek je bio kontekst svađe i raskola, iako Živi zid nikada nije doživio takav raskol. Otišlo je par ljudi međutim nikad nismo uspjeli prebroditi tu situaciju“, kazala je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više