Politika & Kriminal

Živopisna HDZ-ova gradonačelnica ne čini ništa da se gradu vrati 21,6 milijuna kn. Među dužnicima su i njezin tata i brat

Telegram je nedavno objavio kako tvrtka obitelji Ane Kučić duguje najmanje 240.000 kuna gradu koji ona vodi. Državna revizija sad je otkrila još širu sliku

Telegram je nedavno otkrio slučaj HDZ-ove gradonačelnice Malog Lošinja, Ane Kučić, koja od tvrtke u suvlasništvu svog brata i oca nije naplatila najmanje 240 tisuća kuna dugovanja prema gradu koji vodi.

Riječ je o neplaćenoj komunalnoj naknadi, kaznama, spomeničkoj renti, naknadi za uređenje voda i zakupnini za gradski prostor u kojem se tvrtka nalazi. Dio dugovanja, kako nam je i sama gradonačelnica potvrdila, datira još iz 2016., a do danas ga njezina uprava nije pokušala prisilno naplatiti, niti je s tvrtkom svoje obitelji Y/C Marina raskinula ugovor o najmu gradskih prostora na elitnoj lokaciji na malološinjskoj rivi.

Kako se pravdala gradonačelnica?

Nakon Telegramovog otkrića, o dugovima su gospođu Kučić pitali i lokalni mediji. Potvrdila im je da dugovanja doista postoje, ali da propusta s njezine strane nije bilo. Jer, kaže, da ih je bilo, utvrdila bi ih državna revizija.

No, državna revizija baš je ovaj tjedan objavila revizijski nalaz za Grad Mali Lošinj za 2019. godinu. “U izvješću su, između ostalog, navedene i nepravilnosti u vezi naplate potraživanja za što su dani nalozi, po kojima je Grad obvezan postupiti i o tome obavijestiti Državni ured za reviziju”, navode.

Koliko potraživanja ima grad?

Riječ je o 21,6 milijuna dugova prema gradskom proračunu koje je Mali Lošinj prikazao u svojoj dokumentaciji. Od tog iznosa oko 18,2 milijuna kuna odnosi se već dospjela potraživanja, od čega je oko 14,7 milijuna kuna starije od godinu dana.

Kao vrijednosno značajnija dospjela potraživanja revizori su izdvojili ona koja se odnose na dugove za najam poslovnih prostora u iznosu od 5.425.643 kune, za gradske poreze 3,1 milijun kuna i gotovo identičan iznos za komunalne naknade.

Evo koji još dugovi nisu naplaćeni

Gradska uprava na čelu s Anom Kučić ima i 1.908.934 kune potraživanja za komunalne doprinose, za porez na promet nekretnina 1.898.311 kuna, potraživanje za spomeničku rentu u iznosu od 750.879 kuna, te 703.769 kuna dugovanja za najam gradskih stanova.

Državnu reviziju zanimalo je što je uopće učinjeno da se te dugove naplati. Utvrđeno je da su tijekom 2019. poduzete mjere za naplatu tek 841.047 kuna, dok su za ostali iznos, dakle za oko 95 posto dospjelih potraživanja, dužnicima poslane tek opomene.

Zašto Ana Kučić nije poduzela ništa?

“Za neplaćanje nakon poslanih opomena Mali Lošinj nije prema većini dužnika poduzimao mjere prisilne naplate potraživanja”, primijetili su revizori. Utvrdili su kako ništa nije učinjeno iako u gradu već godinama postoji procedura prema kojoj se, ako dužnik nakon opomene ne plati dug, pokreće postupak prisilne naplate potraživanja.

“Grad je za sva neplaćanja dužnika po opomenama trebao poduzimati mjere naplate prihoda u skladu s navedenom Procedurom”, naglašava se u jednom od zaključaka revizije.

Što je gradonačelnici naredila revizija?

Pozornost treba posvetiti dospijevanju potraživanja kako bi se izbjegla zastara, ukazuju revizori gospođi Kučić. Vrlo jasno joj poručuju da je tijelo jedinice lokalne samouprave odgovorno za potpuno i pravovremeno prikupljanje prihoda na račun proračuna u skladu s odgovarajućim zakonima i propisima.

Naložili su gradonačelnici da poduzme sve mjere kako bi naplatila dugove u skladu s odredbama Zakona o proračunu. Osim toga, traže da se sve poduzete mjere naplate pravovremeno evidentiraju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu